Trump májusban találkozik Kim Dzsong Unnal

A csúcstalálkozóig Phenjan nem hajt végre rakétakísérletet

MH/MTI – 2018.03.09. 07:19 –

Donald Trump amerikai elnök májusban találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette be Csung Jui-jong, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In nemzetbiztonsági tanácsadója Washingtonban, a Fehér Házban csütörtök este.

kim trumpKim Dzsong Un és Donald Trump. Fotó: ReutersCsung Jui-jong rövid nyilatkozatot tett, újságírói kérdésekre nem válaszolt. Közölte: Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsong Un elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől. Ugyanakkor - fogalmazott Csung - az észak-koreai vezető megérti azt is, hogy az amerikai-dél-koreai rutinszerű hadgyakorlatok folytatódnak majd.

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó - aki pár nappal ezelőtt a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetőjeként találkozott Kim Dzsong Unnal - azt is elmondta: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel, tárgyalási készségéről levelet küldött Donald Trumpnak, aki elfogadta a csúcstalálkozóra szóló meghívást. 

A levelet - amelyről a Fox televízió már csütörtök délután kiszivárogtatott információkat - a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó továbbította a Fehér Háznak. Csung Jui-jong egyúttal tájékoztatta észak-koreai tapasztalatairól Donald Trumpot. A megbeszélésen jelen volt Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is. "Donald Trumppal együtt bizakodóak vagyunk, hogy diplomáciai eszközökkel kiaknázhatjuk a békés megoldás lehetőségeit" - fogalmazott a dél-koreai politikus. Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy mindaddig folytatódik a nyomásgyakorlás Észak-Koreára, amíg Phenjan nem váltja szavait konkrét cselekvésre.

Donald Trump a tájékoztató után másfél órán belül Twitter-bejegyzésben reagált a Csung Jui-jong által elmondottakra. Az elnök pontosított: Kim Dzsong Un nem egyszerűen csak felfüggeszti, befagyasztja a nukleáris és rakétakísérleteket, hanem atomfegyver-mentesítésről beszélt a dél-koreai küldöttségnek.

A csúcstalálkozóig Phenjan - írta az amerikai elnök - nem hajt végre rakétakísérletet. A csúcstalálkozó szervezése már folyik - közölte Donald Trump.

A dél-koreai elnök történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót

Mun Dzse In dél-koreai elnök üdvözölte és történelmi jelentőségűnek nevezte pénteken Donald Trump és Kim Dzsong Un találkozóját. "A májusi találkozó mérföldkő lesz a koreai-félszigeti béke szempontjából. Ha Trump és Kim elnökök találkoznak egy Korea-közi csúcstalálkozó után, akkor már valóban egyenesbe jut a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele" - idézte a dél-koreai elnököt szóvivője.

Mun Dzse In dicsérte Trumpot és Kim Dzsong Unt "bátorságukért és bölcsességükért". "Különösen Trump elnök kormányát - amely készségesen elfogadta Kim Dzsong Un elnök meghívását - fogja dicsérni nem csak Dél- és Észak-Korea népe, hanem szerte a világon minden békeszerető nép" - vélekedett. A szöuli kormány nagyra értékeli "ezt a csodaszámba menő történelmi esélyt". "Elvhűek és gondosak leszünk ebben a folyamatban, de nem leszünk lassúak" - tette hozzá Mun Dzse In.  A dél-koreai elnök kifejezte köszönetét a világ más vezetőinek is az ügyben tanúsított segítőkészségükért.

Az Európai Unió üdvözölte a találkozó hírét

Az Európai Unió pénteken üdvözölte Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető májusra tervezett találkozójának hírét. Az Európai Bizottság rendes napi sajtótájékoztatóján Maja Kocijancic szóvivő "pozitív fejleménynek" nevezte az előző napi váratlan bejelentést. "Pozitív fejleménynek tartjuk, hogy Trump elnök kész elfogadni Kim Dzsong Un meghívását egy csúcstalálkozóra" - jelentette ki.

A japán kormányfő és Trump szerint továbbra is nyomást kell gyakorolni Észak-Koreára

Abe Sindzó japán miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök egyetért abban, hogy a nemzetközi közösség továbbra is a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Észak-Koreára. Az amerikai elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetéséről beszámoló japán kormányfő úgy fogalmazott: "Üdvözöljük az Észak-Korea hozzáállásában bekövetkezett változást", utalva ezzel arra, hogy Phenjan kész tárgyalni az atommentesítés feltételeiről.

Washington és Phenjan közeledése a szankciós politika gyümölcse - tette hozzá a miniszterelnök, aki jelezte, egyetértettek Trumppal abban, hogy a nemzetközi közösségnek továbbra is a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolnia Észak-Koreára.

Abe Sindzó riportereknek jelezte, hogy a jövő hónap elején szeretne az Egyesült Államokba látogatni, s hogy számos kérdés mellett Észak-Koreáról is beszélni kíván a Fehér Ház lakójával. A hírügynökségek emlékeztetnek Donald Trump csütörtök esti megjegyzésére, miszerint a szankciók fennmaradnak mindaddig, amíg meg nem születik valamilyen megállapodás az atommentesítésről.