Nagy OttóA varázslótanonc

Álláspont. A választókat pedig emlékeztetném, Medgyessyék is fűt-fát ígértek 2002-ben, és ígéreteik egy részét be is tartották. Szép nagy hitelből

Nagy Ottó – 2018.03.09. 00:42 –

És mennyit hazudik, mennyire hiteles. Mert annak tűnik, ne felejtsük el, mit mondott valamelyik este az ATV-ben: ő a jövőt építi. Ellenzékből, kizárólag a kampányban és csak szavakban. Mert tettei még nincsenek, Zugló is csak döcög, például arról is erősen megoszlanak a vélemények, hogy a fizetős parkolás bevezetése mennyit lendített a kerületen. Biztos egyelőre tehát csak annyi, hogy Karácsony légvárépítésből jól áll.

És most itt van a baloldali sajtóban hirdetett, féloldalas szociális demokráciája, amelyet bármelyik varázslóiskolában megirigyelhetnének mint önbeteljesítő jóslatot. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük azzal, hogy Karácsony tíz pontját miniszterelnöki vállalásként hirdeti. Ez az első csúsztatás, mert még csak jelölt szegény, de magabiztos, az már látszik. A másik a hirdetés színvilága. Igen, a piros, fehér, zöld, ami szöges ellentétben áll Karácsony és a baloldal értékrendjével, amit sok mindennek lehet nevezni, de nemzetinek semmiképp. Hacsak megint nem a két-, bocsánat, háromszínűséget vesszük alapul, mert ahhoz passzol, hogy már itt is megvezessék a kevésbé tájékozott választókat, vagy nyissanak még inkább a Jobbik felé.

Karácsony – ha sikerül neki – elsőnek a fideszes elit helyett az embereknek adná az uniós pénzeket, majd rögtön ezután visszavenné a közpénzből létrejött fideszes magánvagyonokat is. Ezek igazán jól hangzó vállalások, de liberálisról magyarra fordítva azt jelentik, hogy ők nyúlnak le mindent, amit csak lehet, rózsaszín, demokratikus mázzal leöntve. Aztán nagylelkűen visszaadná a tizenharmadik havi nyugdíjat, amelyet ugye a szocialisták vettek el, lenne színvonalas egészségügy és gyerekközpontú iskola is, meg jövőbarát oktatás. Az mindegy, hogy minden iskola gyerekközpontú, hiszen azért iskola, az oktatás meg alapból jövőbarát, hiszen a múltnak nem tanul senki. És emelne béreket, meg csökkentene rezsit, bár a minapi téli rezsicsökkentés nem jött jól neki, mert választások előtti rezsialamizsnáról beszélt. Talán elfelejtette, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően – amelyet az ellenzék folyamatosan támad – lassan írom, hogy legyen elég ideje elolvasni: 1177 milliárd forint maradt az embereknél.

És itt az önbeteljesítő jóslat, a szociális demokrácia tíz pontjában nyolcadikként megteremtenék magát a szociális demokráciát is. Majd a végére felszámolnák a szegénységet, és a kis- és közepes vállalkozásokat is segítenék. Megint írjuk le lassan, hogy megértse, 2017-ben ezerkétszázmilliárd forinttal nőtt a családi költekezések értéke, öt év alatt pedig több mint háromezermilliárddal. Ha ez nem lenne elég, a Nézőpont Intézet friss felmérése szerint a közép-európai kormányok tavalyi teljesítményét értékélő, tizenegy országot tartalmazó rangsorát Németország vezeti, majd Magyarország és Csehország következik. A politikai stabilitás szempontjából pedig Magyarország végzett az élen. A PwC felméréséből az derül ki, hogy az idén a hazai felsővezetők nyolcvankilenc százaléka bevételnövekedésre számít, és e területen már negyedik éve optimisták. Fogyasztunk tehát jócskán.

A választókat pedig emlékeztetném, Medgyessyék is fűt-fát ígértek 2002-ben, és ígéreteik egy részét be is tartották. Szép nagy hitelből. Amit vissza kellett fizetni, és abba belerokkant az ország. Végül azokat csapták be, akiknek minden jót megígértek.

Medgyessyt meg lefutotta a sportminisztere.