Köszönetet mondott a nőknek a pápa a nemzetközi nőnapon

Twitteren üzent a Szentatya

MH/MTI – 2018.03.08. 22:33 –

Köszönetet mondott a nőknek csütörtökön, a nemzetközi nőnapon Twitter-bejegyzésében Ferenc pápa, amiért "minden egyes nap egy emberibb és befogadóbb társadalom megteremtésén munkálkodnak".

A katolikus egyházfő egy tavaly nyári vatikáni ünnepségen sürgette a világot, hogy védje meg és óvja a nők jogát "az aktív szerepvállaláshoz a társadalom minden területén". "A nők bátrabbak, mint a férfiak" - tette hozzá akkor. 2013-as pápává választását követően pedig azt mondta: "egy templom nők nélkül olyan, mint az apostoli kollégium Mária nélkül, elképzelhetetlen". A pápa ezenkívül megbízott egy bizottságot azzal, hogy tanulmányozza a női segédpapok vagy diakónusok szerepét a korai kereszténységben, a női papság előtt azonban ő is zárva hagyta az ajtót.

A Külföldi Újságírók Szövetsége által Rómában szervezett egyik konferencián felszólaló Mary McAleese korábbi ír elnök a pápának a pedofil papok elleni harcát bírálva csütörtökön úgy fogalmazott: "Ferenc olyan nekem, mint egy utazás a csalódásba". A "másként gondolkodó katolikus" hírében álló McAleese egyúttal bírálta - mint mondta - a "nőkről szóló leereszkedő közhelyeket, amelyeket eddig egy sor pápától és bíborostól hallhattunk".

"A katolikus egyház a nőgyűlölet egyik utolsó nagy bástyája, a nőgyűlölet birodalma" - mondta McAleese a riportereknek a Voices of Faith (a Hit Hangjai) konferenciát követően. A konferenciát rendszerint a Vatikánban szokták tartani, de a Szentszék kifogásolta McAleese jelenlétét, aki támogatja a melegek jogait és a női papokat. "Megrémiszt, hogy a hierarchia Krisztust egy (...) nőgyűlölő, meleg- és abortuszellenes politikussá alacsonyította le" - mondta a korábbi ír elnök.

A l'Osservatore Romano szentszéki napilap a múlt héten közölt egy cikket, amely szerint számos apáca kénytelen rabszolga-szerű körülmények közepette dolgozni a bíborosok és a magas rangú férfi prelátusok számára.