Az osztrákok elutasítják a tömeges bevándorlást

A Századvég Alapítvány kutatása szerint a közbiztonság romlásától és kultúrájuk elvesztésétől is tartanak nyugati szomszédaink

MH – 2018.03.08. 19:23 –

Az osztrák lakosság döntő többsége elutasító a tömeges migrációval kapcsolatban, egyaránt tartanak a kulturális identitásuk elvesztésétől, illetve a közbiztonság romlásától. A bevándorlási válság kezelésében egyértelműen sikeresebbnek tartják a közép-kelet-európai országokat, mint Brüsszelt – derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2018. február 2–17. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg Ausztriában CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit Ausztria összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

A kutatás szerint az osztrák társadalom jelentős többsége - 85 százalék - aggasztónak tartja az Ausztriát érintő illegális migrációt, és mindössze 13 százalékuk nem aggódik emiatt. A megkérdezett osztrák lakosok több mint háromnegyede - 76 százalék - tart attól, hogy a következő évtizedben tömegesen érkeznek majd migránsok Európába Afrikából. A válaszadók 21 százaléka nem tart ilyen mértékű bevándorlási hullámtól. A fentiekkel összefüggésben az osztrákok 74 százaléka a muszlimok növekvő számát is aggasztónak tartja Európában.

A kutatás arra is kitért, hogy a megkérdezettek szerint mi a célja az Európába érkező bevándorlóknak. Az osztrákok döntő többsége - 62 százalék - úgy látja, hogy a legtöbb bevándorló gazdasági céllal érkezik a kontinensre, a válaszadók kevesebb mint egyharmada - 31 százalék - szerint a bevándorlók nagy része azért jön az unióba, mert az anyaországában nincs biztonságban.

Féltik a kultúrájukat, tartanak a közbiztonság romlásától és a terrorveszély növekedésétől

Az osztrák lakosság döntő többsége egyértelműen borúlátó a tömeges migráció Ausztriát érintő gazdasági, biztonsági és kulturális hatásaival kapcsolatban. A megkérdezettek közel háromnegyede - 74 százalék – úgy véli, a bevándorlás kezelése komoly anyagi terhet jelent a fogadó országoknak, a válaszadók 18 százaléka nem ért egyet ezzel az állítással.

Kiemelkedően magas, 70 százalék azok aránya, akik szerint a bevándorlás megengedése megváltoztatja Ausztria kultúráját, identitását, míg mindössze 23 százalék azok aránya, akik szerint ez nem így van. Az osztrák lakosság több mint kétharmada (68 százalék) vélekedik úgy, hogy a bevándorlási hullám növeli a bűncselekmények számát a jövőben Ausztriában, 63 százalékuk szerint növeli a terrorizmus veszélyét is. Ezekben a kérdésekben a válaszadók 23, illetve 28 százaléka fogalmaz meg ellenkező véleményt.

A többség ellenzi a migránsok korlátozás nélküli befogadását

A megkérdezettek elsöprő többsége – 88 százalék - egyetért azzal, hogy a migránsoknak az anyaországukban kell segítséget nyújtani, és mindössze 5 százalékuk támogatja a bevándorlók korlátozás nélküli befogadását A válaszadók közel háromnegyede - 72 százalék - szerint a szíriai háború végével vissza kell küldeni eredeti otthonukba a migránsokat, 13 százalék szerint erre nincs szükség.

Elutasítják Soros elképzelését

Az osztrák állampolgárok egyértelműen elutasítják Soros György migrációval kapcsolatos elképzelését. A válaszolók 73 százaléka nem támogatja azt hogy az Európai Unió évi 1 millió menedékkérőt fogadjon be, és őket az első évben fejenként 15 ezer euróval segítse. Mindössze 10 százalék nyilatkozott úgy, hogy támogatná a feni elképzelést.

Az osztrák lakosság 61 százaléka úgy véli, a közép-kelet-európai országok jobban kezelik a migrációs válságot, mindössze egyötödük szerint Brüsszel sikeresebb ezen a téren.

osztrák bevándorlás grafikon 1

osztrák bevándorlás grafikon 2