A Kúria visszautasította Czeglédy Csaba mentelmi joga felfüggesztésének felülvizsgálatát

A döntés jogerős - Fidesz: Czeglédy védőügyvédje képviseli az MSZP-Párbeszédet a Nemzeti Választási Bizottságban

MH/MTI – 2018.03.08. 16:48 –

Visszautasította a Kúria Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatos felülvizsgálati kérelmét, arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre annak elbírálására.

A Kúria csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a legfőbb ügyész indítványával érintett ügyben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) - minősített többséggel meghozott - határozatában felfüggesztette Czeglédy Csaba Adrián független országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogát. A felfüggesztő határozat szerint a döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

Fidesz: Czeglédy védőügyvédje képviseli az MSZP-Párbeszédet a Nemzeti Választási Bizottságban
A Fidesz szerint újabb "perdöntő" bizonyíték került elő a Czeglédy-ügyben, ugyanis a börtönben ülő Czeglédy Csaba védőügyvédje, Litresits András képviseli az MSZP-Párbeszéd pártszövetséget a Nemzeti Választási Bizottságban. Budai Gyula, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője csütörtöki közleményében azt írta, ez ismét bizonyítja, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba a baloldal teljes védelmét élvezi és a "maffiabaloldalon" teljes az összefonódás. Mint fogalmazott, meggyőződésük, hogy ez azért van, mert Czeglédy Csaba az MSZP és a DK közös titkos pénztárnoka, aki a törvényeket megkerülve politikai kampánymegrendeléseket és illegális kampányfinanszírozást végzett a baloldalnak, ezért is akarják kihozni őt a börtönből.

Az érintett azonban jogorvoslat iránti kérelmet nyújtott be a Kúriára. A testület a bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet érdemi vizsgálat nélkül visszautasította. Ugyanis - mint kifejtették - a Kúria megállapította: az NVB a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos döntését nem a választási eljárásról szóló törvény, hanem az Országgyűlésről szóló törvény alapján hozta meg. E törvény szerint a képviselők választásán jogerősen nyilvántartásba vett jelöltet az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg. Annyi az eltérés, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséről nem az Országgyűlés, hanem az NVB dönt, és a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt az NVB elnökéhez kell benyújtani.

A Kúria megállapította: nincs hatáskörük a jelölt mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló döntés felülvizsgálatára, ahogy az Országgyűlés minősített többséggel meghozott döntése ellen sincs jogorvoslat országgyűlési képviselők esetén.

A Kúria hatáskör hiányában a kérelemben felhozott tartalmi kifogással nem tudott érdemben foglalkozni - olvasható közleményükben.

Czeglédy Csaba Vas megye 1. számú egyéni választókerületében, Szombathelyen indul jelöltként, nyilvántartásba vétele március elsején vált jogerőssé.

A legfőbb ügyész másnap indítványozta az NVB-nél a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, mert a jelölt és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán.

Az NVB múlt pénteki ülésén négy igen szavazattal - Fábián Adrián választott tag és Litresits András, az MSZP-Párbeszéd delegáltjának ellenszavazatával - a jelölt mentelmi jogát felfüggesztette. Az NVB ezzel folytatta a korábban kialakított következetes gyakorlatát, amellyel minden esetben felfüggesztette a jelölt mentelmi jogát, ha a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény a választás kiírását megelőzően történt, és a büntetőeljárás nem állt összefüggésben a választási eljárással.