LMP: Magyarországot élhetőbb hellyé kell tenni a nők számára

„A kormányban nincs meg a politikai akarat a nők helyzetének javítására”

MH/MTI – 2018.03.08. 16:02 –

A nőknek helyet kell kapniuk a közéletben, fel kell számolni a nemek közötti bérszakadékot, növelni kell a kereseteket a női szakmákban és segíteni kell a kisgyermekes anyák munkába állását - a többi között ezek megvalósítását ígéri kormányra kerülése esetére az LMP annak érdekében, hogy Magyarország élhetőbb legyen a nők számára.

A párt javaslatait Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt és Demeter Márta országgyűlési képviselő ismertette a nemzetközi nőnapon tartott sajtótájékoztatójukon. 

Szél: Az LMP szívügye a nők és férfiak társadalmi egyenlősége
Az LMP szívügyének nevezte a nők és férfiak társadalmi egyenlőségét a párt miniszterelnök-jelöltje szerdai, nőnapi rendezvényükön. Szél Bernadett leszögezte: az LMP kormányon foglalkozna nőügyekkel.
Szél Bernadett úgy ítélte meg: számos teendő van az oktatástól az egészségügyön át a lakhatási válság megoldásáig, de egyik területen sem kell akkorát előrelépni, mint a nők és férfiak egyenjogúsága terén, ugyanis itt teljes gázzal ment rossz irányba a jelenlegi kormányzat.
Az ellenzéki párt társelnöke szerint jelenleg Magyarországon sehol sem könnyű nőnek lenni, hiszen sem "a láthatatlan munkájuk" nincs elismerve, sem az egyenlő munkáért egyenlő bér elve nem érvényesül esetükben, ez utóbbit azonban az LMP alkotmányban rögzítené.
Szél Bernadett a képmutató politikus tipikus példájának tartja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki amikor hazahívott egy női diplomatát, mindezt úgy kommentálta: nőügyekkel nem foglalkozik. Szerinte azonban a kormányfő nem viccelt, valóban nem foglalkozik az ország többségével.
Bírálta, hogy a parlamenti képviselők 90 százaléka férfi, és hogy a nőket érintő kérdések napirendre vételével egyedül van. Kifogásolta, hogy a nemzetgazdasági miniszter a nemek közötti bérszakadékot a piacgazdaság részének ítélte, de bírálta Kövér László házelnököt is, aki a nőkről úgy beszélt, mint akiknek annyi a feladata, hogy unokát szüljenek.
Azt ígérte: ha az LMP kormányra kerül, az egyszülős családok nem lesznek hátrányban, ők is megkapják a nagycsaládosok kedvezményeit, és a minimálbérrel munkaviszonyként ismerik el a beteg családtag ápolását. A közszféra bérrendezésével is javítanak a nők helyzetén, hiszen ők alkotják az itt dolgozók 80 százalékát. Segítenék a gyermekvállalás és a munka összeegyeztetését.
Szél Bernadett bírálta, hogy már a közoktatásban olyan tankönyveket kapnak a gyermekek, amelyek a nők alárendeltségét tanítják, és kijelentette: már ekkor egyenjogúságra kell nevelni őket. Kulcskérdésnek nevezte a családon belüli erőszak elleni küzdelmet, az Isztambuli Egyezmény ratifikálását.
Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes szerint ha több nő alakítaná a politikát, gyakrabban kerülnének napirendre az emberek mindennapi problémáit érintő kérdések.
Demeter Márta országgyűlési képviselő átfogó bérrendezést sürgetett, a nemek közötti bérszakadékot pedig úgy írta le: a nők az év egy részében ingyen dolgoznak.
Ambrus Gyöngyi, az LMP-vel választási szövetségre lépett Új Kezdet alelnöke a számára példamutató nőket méltatta: Sándor Máriát, aki az ápolókért állt ki vagy Szűcs Viktóriát, aki a bölcsődei dolgozók érdekképviseletét vezeti.

 

Szél Bernadett szerint a jelenlegi kormányban nincs meg a politikai akarat a nők helyzetének javítására, és egyáltalán nem foglalkoznak azokkal a nőket érintő kérdésekkel, amelyek a családpolitikán kívül esnek. 

A parlament tagjainak mindössze 10 százaléka nő, holott a társadalom 52 százalékát adják, sem a bérekben, sem a pozíciók betöltésénél nincs esélyegyenlőség a nemek között - sorolta kifogásait, hozzátéve: a társadalom is kiegyensúlyozottabb, ha a nők nagyobb szerepet kapnak. 

Demeter Márta azt hangsúlyozta: az LMP kormányában felelőst jelölnének ki a nők munkába állásának segítésére. Törekednének a munkaadók szemléletének megváltoztatására, és családbarát közszféraprogramot indítanának. Rövidített munkaidőt tennének lehetővé a kisgyermekeseknek, és járulékkedvezménnyel ösztönöznék a rugalmas foglalkoztatásukat.         

Online képzésekkel is segítenék a kisgyermekes anyákat, és mindenki számára elérhetővé tennék a bölcsődéket, emellett az erőszakot szenvedett nők számára 24 órás kórházi fogadópontokat alakítanának ki, ahol minden eligazítást megkapnának az érintettek. Az LMP a városokat is biztonságosabbá tenné - tette hozzá. 

Beszámolt arról is: az LMP kezdeményezésére várhatóan összeül az Országgyűlés még a választás előtt, hogy egy rendkívüli ülésen döntsenek a kilakoltatások megszüntetéséről, valamint az ügynökakták kérdéséről, összegyűlt ehhez a 40 képviselői aláírás. Hozzátette: az MSZP-nek és a Jobbiknak is vannak javaslatai. 

A nőkkel szembeni erőszakkal kapcsolatban Szél Bernadett kérdést kapott arról, támogatja-e az LMP az Együtt vezetőjének, Juhász Péternek az indulását a választáson. Az LMP társelnöke azt felelte: az LMP-ben zéró tolerancia van az erőszakkal szemben. Emlékeztetett arra, amikor a Fidesz-frakciójában történt hasonló eset, és kifogásolta, hogy az érintettnek nem vonták meg a mandátumát, csupán kizárták a képviselőcsoportból. 

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e a Fiatal Családok Klubja (Ficsak) indítványát egy erőszakmentes közélet érdekében, azt felelte: megvizsgálja a kezdeményezést. 

A politikus ugyancsak kérdést kapott arról, hogy Bécsben szerdán késelés történt, azt követően, hogy az LMP írásban kért magyarázatot a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bécsi videójára. Szél Bernadett együttérzését fejezte ki az áldozatokkal, és azt mondta: ha az LMP lenne kormányon, Magyarország közbiztonsága rendben lenne, és garantálnák, hogy a nőknek se kelljen félniük az utcán. Utalt az Elios-ügyre, mondván, ott az egyik probléma éppen a közvilágítás elégtelensége. 

A videóval kapcsolatban kijelentette: az súlyosan árt az ország megítélésének, diplomáciai botrány történt, pedig "lehet késsel, villával enni" - üzente a fideszeseknek.