Lázár János: A második negyedévben érkezik a téli rezsicsökkentés

„Nincs lehetőség egységes uniós álláspontra az ENSZ bevándorlási csomagjáról” - Kovács Zoltán: A kormány bebizonyította, hogy a határok megvédhetők

MH/MTI – 2018.03.08. 15:06 –

A gázzal fűtők és a távfűtéses háztartások számláján is jóváírnak 12 ezer forintot a második negyedévben - közölte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy emellett megemelik a szociális tűzifa támogatását.

lázár-HRFotó: Hegedüs Róbert/Magyar Hírlap

Megerősítette továbbá, hogy ismét 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok, amit a gazdasági eredmények tesznek lehetővé. Az intézkedés összértéke mintegy 30 milliárd forint, az utalványokat pedig a következő hetekben kézbesíti a Magyar Posta - mondta Lázár János.
A miniszter szerint az ezeket a lépéseket alábecsülő, támadó ellenzéki politikusok lenézik a nyugdíjasokat és a rossz körülmények között élőket.

Lázár a bevándorlás következményeire akart rávilágítani a bécsi videóval
Lázár János a bevándorlás következményeire és hatásaira akart rávilágítani a kedden Bécsben készült, a bevándorláshelyzettel kapcsolatos Facebook-videójával.
A tárcavezető ezt azt követően tudatta, hogy tárgyalt Gernot Blümel osztrák kancelláriaminiszterrel, akivel - elmondása szerint - jó hangulatú beszélgetésen tisztázták, hogy az osztrák fővárosban tett keddi magánlátogatása nem érinti a kétoldalú osztrák-magyar kapcsolatokat.
Kifejtette: a videóban Bécs egyik városrészében szerzett tapasztalatait akarta bemutatni, nem állt szándékában a bécsiek megbántása. Magyarországnak szólt a felhívás, azt szerette volna érzékeltetni - mondta a miniszter -, hogy az egy választás lehetősége, milyen lesz Budapest vagy más magyar nagyvárosok. Még van arra lehetőség, hogy április 8-án Magyarország elkerülje, hogy bevándorlóország legyen - fogalmazott Lázár János.

Arról is beszélt, hogy ha a Fidesz-KDNP ismét bizalmat kap a parlamenti választáson, megmarad a nők 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége, ellenkező esetben ennek a sorsa is más lehet.

A kormány elkötelezett, hogy a magyar föld magyar kézben maradjon

Lázár János - reagálva az Európai Bíróság zsebszerződésekre vonatkozó döntésére - azt is hangoztatta: a kormány elkötelezett abban, hogy a magyar termőföld magyar kézben maradjon.
Mint ismertette, a testület szerint a hatályos magyar jogszabály nem felel meg az európai jognak. "Itt egy csatát veszítettünk" - mondta, jelezve: a bírósági döntés megnyitná a kaput a külföldiek magyarországi földszerzése és a földspekuláció előtt.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a bíróság döntését betartják, ugyanakkor a kormányfő arra utasította a földművelésügyi minisztert, hogy minden jogalkotási eszközzel akadályozza meg, hogy külföldi magánszemélyek vagy külföldi vállalatok haszonélvezeti jog, illetve zsebszerződés révén magyar termőföldhöz jussanak.

Arra a felvetésre, hogy Hódmezővásárhelyen felmondtak a címzetes főjegyzőnek, Lázár János úgy reagált: a választás véget ért a városban, ezért mindenkit arra kér, próbáljanak együttműködni. Tudomásul kell venni - mondta -, hogy az új - az ellenzék támogatásával megválasztott - polgármester változtatni szeretne, a választók döntésének ez a következménye.
Megjegyezte: a főjegyző több évtizede áll Hódmezővásárhely szolgálatában, politikai pártállástól függetlenül mindenki megbecsülte őt. Szerinte nem emberséges, hogy betegsége alatt mentették fel az állásából.

2010-ben 600 ezer hektár volt veszélyben, az azóta meghozott törvények ezt nyolc éven át meg tudták védeni - mutatott rá, az egyetlen olyan hiteles politikai erőnek nevezve a kormánypártokat, amelyek képesek ennek a védelemnek a megteremtésére. A következő évek nagy kérdésének nevezte, hogy Magyarországon a külföldiek szerezhetnek-e földet.

A tárcavezető megjegyezte azt is, hogy a magyar rendelkezéseket vitató külföldi érintettek döntően kártalanítást kérnek, nem fenyeget a korábbi tulajdoni viszonyok visszaállása.

A kormányülés további témái közül beszámolt a jászberényi elkerülőútról és a miskolci Y-hídról. Utóbbi legalább 10 milliárd forintba kerül és megkönnyíti a busz- és vasúti közlekedést Miskolc belvárosában.

Kovács Zoltán: A kormány bebizonyította, hogy a határok megvédhetők
 Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a kormány bebizonyította, hogy a határok megvédhetők, ehhez lehet megfelelő jogszabályi hátteret alkotni, és el lehet kerülni azt a típusú jogértelmezést, amelyből "beláthatatlan következményekkel járó és további meghívást jelentő" rendszer alakul ki.
Kovács Zoltánt az M1 aktuális csatornán csütörtökön az ENSZ globális bevándorlási javaslatcsomagjáról kérdezték, a kormányszóvivő azt mondta: a dokumentum "bizonyos értelemben" különbséget tesz a gazdasági bevándorlók és a menekültek között, ugyanakkor azt a veszélyt rejti magában, hogy "felpuhítja" azokat a határokat, amelyek elválasztják egymástól a valóban rászorulókat és az illegális, illetve gazdasági migránsokat.
Hangsúlyozta: azok, akik világkormányzatban gondolkodnak, akiknek ideológiájában "a látszólagos emberbaráti és humanitárius felfogás érvényesül", ezeket az elvi nyilatkozatokat nagyon hamar jogszabályokba, majd pedig a gyakorlatba ültetik át, ezért lépnek fel ellene határozottan.
Szerinte Európa ebben a csapdában van két és fél éve, azzal "áltatja magát", hogy menekülteken segít, miközben tudható, hogy az Európába érkezettek túlnyomó többsége nem jogosult jogi védelemre, ők gazdasági migránsok, akikre valójában azoknak az országoknak sincs szükségük, amelyek egyébként munkaerőhiánnyal küzdenek.

Brüsszel rosszul teszi, hogy beavatkozik a kampányba

Az Európai Bizottság országjelentését a miniszter úgy kommentálta: a brüsszeli testület rosszul teszi, hogy beavatkozik a magyar választási kampányba. A kormány barátságtalannak tartja, hogy a kampány kellős közepén az Európai Bizottság egy politikai állásfoglalást tesz közzé, ráadásul a jelentést író szakértők a Fidesz politikai ellenfelei - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP-Párbeszéd a parlament összehívását követelte a 13. havi nyugdíj és a rezsicsökkentés érdekében, a miniszter úgy fogalmazott: Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje annak a kormánynak volt tanácsadója, amely megszüntette a 13. havi nyugdíjat, ezért a kezdeményezése nem hiteles, ahogyan a rezsicsökkentésre vonatkozó sem, 2010 előtt ugyanis nem volt energiaár-csökkentés.

Nincs lehetőség egységes uniós álláspontra az ENSZ bevándorlási csomagjáról

Nincs lehetőség egységes uniós álláspontra az ENSZ globális bevándorlási javaslatcsomagjáról amely megnyitná a magyar határokat és megteremtené a bevándorlás megszervezését - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ezt a kormány nem fogadja el, alapvető feltételek hiányoznak - fogalmazta meg, hozzátéve: a magyar javaslatok világosak és egyértelműek, s azokat Várhelyi Olivér, a brüsszeli magyar állandó uniós képviselet vezetője is nyilvánvalóvá tette szerdán Brüsszelben, a dokumentum tárgyalása során.

A világszervezet előtt két dokumentum van - magyarázta Lázár János, kifejtve: egyetértés van abban, hogy mi legyen a menekültekkel, és Magyarország minden nemzetközi konvenciót betart, ugyanakkor nincs egyetértés a gazdasági bevándorlók ügyében.

Az ENSZ zászlajára tűzte a migráció megszervezését, megfosztaná az országokat attól, hogy meghatározza, kik éljenek ott és ellehetetlenítené a határvédelmi kötelezettséget. A magyar álláspont szerint ez káros, mindenkinek joga van békében és biztonságban ott élni, ahová született - erősítette meg. A migráció senkinek nem jó: annak sem, aki életét kockáztatva elindul és a célországoknak sem - emelte ki a tárcavezető.

Felidézte azt is, hogy a kormány az Alkotmánybírósághoz fordult, arra kérve, foglaljon állást: a magyar alaptörvény rendelkezései alapján egyáltalán van-e lehetőség arra, hogy az állam lemondjon a jogáról, hogy maga határozza meg, hogy ki éljen az országban. A kormány megítélése szerint a tiltott határátlépés súlyos bűncselekmény, az ENSZ pedig nem kényszerítheti rá az álláspontját a különböző tagállamokra - húzta alá Lázár János.

A gazdasági adatokról szólva azt mondta: ha a kvótákat végre kell hajtani, akkor azokat a forrásokat, amelyek nyugdíjemelésre, gyermekétkeztetésre, rászorulók támogatására fordítanak, a migránsokat ellátásra kell biztosítani.