„Sajnos ez a kendőzetlen valóság”

Kurz üdvözölte Lázár János bécsi videójával kapcsolatos magyarázatát - Osztrák kommentelők Lázár János videójáról

MH – 2018.03.08. 13:31 –

Nemcsak itthon, Ausztriában is komoly visszhangot váltott ki az a videó, amelyet Lázár János Bécs "elbevándorlósodásáról" készített, és amelyet később a Facebook egyszerűen letiltott. Több osztrák kommentelő szerint Lázár csak az igazságot mondta ki. 

Kurz: Vannak problémák, amelyekről beszélnünk kell
Sebastian Kurz kancellár több más osztrák politikustól eltérően nem háborodott fel a videofilmen - közölte internetes portálján az Österreich című osztrák lap. Fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló egymás mellett élés, de világos, hogy "imitt-amott problémák vannak, amelyekről beszélnünk kell" - szögezte le állásfoglalásában az osztrák kancellár.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a miniszter a napokban az osztrák főváros 10. kerületében (Favoriten) járt, a közel 200 ezer fős lakosú negyedben szerzett tapasztalatairól pedig Facebook oldalán számolt be. A magyar miniszter egyebek mellett arról beszélt, hogy Bécs a bevándorlás következtében rosszabb hellyé változott, a migránsok pedig teljesen megváltoztatták a városképet. Azt mondta, hogy az utcák szemetesek, szegénységet lát, és hiába próbált érdeklődni a járókelőknél a véleményükről, azok közül senki nem beszélt németül. A videó nem sokáig volt elérhető, a Facebook ugyanis cenzúrázta, és törölte azt. Szerda este a videó visszakerült az oldalra.

Lázár János oldalán megosztotta az ORF2 osztrák csatorna riportját is, amely szintén a Favoriten kerületről szól. A videót itt megnézheti:

Kurz üdvözölte Lázár János bécsi videójával kapcsolatos magyarázatát
"Jó és fontos jelzésként" értékelte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János Bécsben forgatott videójával kapcsolatos csütörtöki "bocsánatkérését és magyarázatát" az osztrák kormányfő az APA hírügynökség szerint.
"Szomszédok között udvarias hangnemet kell ápolni, és a lehető legszorosabban együtt kell működni" - idézte Sebastian Kurz kancellárt az osztrák hírügynökség.
Az APA-hoz eljuttatott közleményében a néppárti politikus hangsúlyozta, hogy kapcsolataik Magyarországgal kitűnőek, és az illegális migráció elleni küzdelemben egyezik a két ország álláspontja.
Lázár János előzőleg csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután beszélt osztrák kollégájával, Gernot Blümel kancelláriaminiszterrel, azt mondta, nem akarta megbántani a bécsieket.  Az APA jelentése szerint Gernot Blümel világossá tette, hogy "függetlenül a Magyarország és Ausztria közötti jó kétoldalú kapcsolatoktól, nem elfogadhatók az ilyen kijelentések".

A Kronen Zeitung portálján egymást érik azok a hozzászólások, amelyek igazat adnak a magyar miniszternek - írja az Origo.

"A miniszter úrnak sajnos igaza van" - olvasható a portálon. "Őshonos bécsiként, aki Favoriten kerületben jártam iskolába, nem régiben tettem itt egy látogatást. A saját véleményem az, hogy a jelenlegi helyzet a negyedben sajnos abszolút fedi a Lázár úr által elmondottakat!" - írja egy másik kommentelő.

"Egyre több osztrák költözik Oroszországba vagy Magyarországra, sőt már Szerbiába is. Egyre többen, őrület!" - írta le a bécsi állapotok következményét egy harmadik hozzászóló. "Tisztelt hölgyek és urak! Sajnos ez a kendőzetlen valóság" - így vélekedik egy másik.

"Totálisan igaza van. Aki nyitott szemmel jár Bécsben, az tudja, hogy ez a város már közel sem az, mint ami egykor volt. Bécsben születtem, a 4. és az 5. kerületben nőttem fel. Az a változás, amelyet Lázár úr leír, a kőkemény valóság, és örülök neki, hogy már nem élek Bécsben"- osztotta meg gondolatait egy sokadik osztrák.