„A nők és a férfiak egyenlőek, de nem egyformák”

Megalakult a Nők Magyarországért Klub - Az erőszakmentes közéletért indított aláírásgyűjtést a NőiSzem

MH/MTI – 2018.03.08. 11:46 –

A nők és a férfiak hasonlóak és egyenlőek, de nem egyformák, ezért az egyenlőséget és nem az egyformaságot kell hangsúlyozni - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára csütörtökön az Országházban tartott nőnapi konferencián.

Novák Katalin a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a Magyar Női Unió által szervezett rendezvényen kiemelte, hogy a nőknek plusztámogatásra van szükségük, mert "nekik adatott meg az a csoda, hogy gyermeket szülhetnek", amiből többletfeladatok is adódnak.
Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a 2010-es kormányváltás óta egyre több nő dolgozik, 2017-ben meghaladta a kétmilliót a számuk, ami a rendszerváltás óta a legmagasabb érték.

nőnapinők576Elöl Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára és Király Nóra, a Ficsak alapítója (b-j) a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a Magyar Női Unió a nemzetközi nőnap alkalmából szervezett Hölgy-Válasz című konferenciáján az Országház Felsőházi termében - MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megalakult a Nők Magyarországért Klub
Nőnapon tartotta alakuló ülését a Nők Magyarországért Klub, amelyet Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kezdeményezésére polgári értékrendű, befolyással bíró nők alapítottak a magyar kultúra, a nemzeti identitás megőrzéséért és gazdagításáért. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében hozzátette, hogy a klub 18 alapító tagja a művészet, a sport, a közélet, a diplomácia, a tudomány és a vállalati szféra területéről érkeztek. A közleményhez mellékelt alapítói nyilatkozat szerint céljuk, hogy munkájukkal hozzájáruljanak Magyarország és a magyar családok erősödéséhez, biztonságos jövőjéhez.

Az erőszakmentes közéletért indított aláírásgyűjtést a NőiSzem
Az erőszakmentes közéletért indított aláírásgyűjtést a NőiSzem egyesület - jelentette be Király Nóra, a szervezet alapítója csütörtökön az Országházban tartott nőnapi konferencián.
Király Nóra közölte, a részletekről a noiszem.hu oldalon lehet további információkat találni, és ugyanitt lehet aláírni a felhívást is.
Bizonyára hallották, hogy a héten felhívást intéztünk a közélet szereplőihez, civil szervezetekhez, politikusokhoz és minden jóérzésű magyar emberhez. Kérem önöket és az összes párt képviselőjét, hogy csatlakozzanak petíciónkhoz" - mondta Király Nóra.
A honlapon azt írják, a sajtóban megjelent hírek szerint Juhász Péter, az Együtt elnöke bántalmazta volt élettársát. Véleményük szerint, "aki kezet emel egy nőre, nem képviselhet másokat", ezért felszólítják Juhász Pétert, hogy mondjon le pártelnöki tisztségéről és távozzon a közéletből. 

Azt írták, a "női lét a hagyományos női feladatokon túl egy életstílus, gondolkodásmód, az élet sajátos, eltagadhatatlan része", és nőiségük szellemi, lelki és érzelmi síkon történő legteljesebb megélésére törekednek. 

Kiemelték, a nők szakmai támogatása mellett az anyaságot is hangsúlyozzák. "Nekünk, magyaroknak, nőknek és férfiaknak, a család jelenti azt az alapot, amely biztonságot nyújt a hétköznapok kihívásai és a történelem viharai során. Hitünk szerint dolgozunk azért, hogy a család a jövőben is megőrizze nélkülözhetetlenül fontos szerepét, hiszen az erős és egészséges nemzet biztonságot nyújtó, összetartó családokból áll" - fogalmaztak a nyilatkozatban.

A közlemény szerint a nyilatkozat továbbá az élet védelmére és a fiatalok támogatására is kitér.

Az alapító tagok: Novák Katalin, a klub alapító elnöke; Ádám Veronika, Széchenyi-díjas magyar orvos, biokémikus, az MTA rendes tagja; Bártfai-Mager Andrea, postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos; Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ-nagykövete; Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója; Lenkei Mirtill, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke; Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke; Hegedűs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója; Miklósa Erika, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar koloratúrszoprán opera-énekesnő; Nagy Tímea, olimpiai bajnok sportoló; Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék magyar tagja; Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója; Szabó Tünde sportért felelős államtitkár; Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese; Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere; Szilas Cecília, távozó pekingi magyar nagykövet, diplomata; Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, miniszterelnöki megbízott; Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója; Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, a klub titkára.