Őrizetbe vettek egy afgán férfit a bécsi késelések után

Mindkét támadást az őrizetes követte el - Újra helyszínelnek a rendőrök - Brutálisan nehéz lesz feldolgozni támadást a 17 éves lánynak+VIDEÓ

MH – 2018.03.08. 11:45 –

Őrizetbe vettek Ausztriában egy 23 éves afgán férfit mint gyanúsítottat röviddel a szerda esti bécsi késelések után - közölte az osztrák rendőrség csütörtökön.

A szóvivői közlemény szerint a férfit azután fogták el, hogy Bécs Leopoldstadt kerületében szerda este megkéseltek egy 20 éves csecsen férfit, akit a mentők életveszélyes sérüléssel vittek kórházba. Félórával az említett támadás előtt egy másik helyszínen, ugyanabban a kerületben ért támadás egy háromtagú osztrák családot - egy 67 éves apát, egy 56 éves anyát és 17 éves lányukat -, amelynek tagjai szintén életveszélyes sérüléseket szenvedtek.

Továbbra is az intenzív osztályon kezelik a 67 családfőt, akit szerdán este szurkált meg a támadó. A férfi állapota kritikus, gyakorlatilag az életéért küzdenek az orvosok. Kórházban van a férfi felesége és lánya is. Mindketten a karjukon, felsőtestükön és a lábukon sérültek meg, vélhetően akkor, amikor a szúrásokat próbálták elhárítani, vagyis, amikor gyakorlatilag az életükért küzdöttek. Őket is életveszélyes állapotban vitték be Bécs legnagyobb kórházába, az AKH-ba.

A rendőrség az őrizetbe vett afgán férfinál két kést talált. 

Csütörtök délutáni információk szerint mindkét támadást az afgán férfi követte el: a 23 éves támadó mindent bevallott, azt is, hogy ő szurkálta meg a családot is. A hatóságok a politikai motivációt kizárták.

A rendőrség közlése szerint a férfi "rossz, agresszív hangulata és élethelyzetével kapcsolatosan érzett feldúltsága" miatt hajtotta végre a támadásokat. 
Míg a család elleni támadás az első beszámolók szerint "véletlenszerűnek" tűnik, a támadó közölte a rendőrséggel, hogy ismerte a negyedik, vele azonos állampolgársággal rendelkező áldozatát, akit "kifejezetten keresett", mert "felelősnek tartja őt korábbi kábítószer-függőségéért".


Az APA hírügynökség értesülései szerint az apa még életveszélyes állapotban van, az anya és a lányuk már nem, és nincs már életveszélyben a 20 éves csecsen áldozat sem.
Egy szemtanú szerint, amikor a támadó késsel támadt a családra, kiabált valamit, de ő ebből nem értett semmit. Az OE24.at portál idéz egy másik szemtanút, aki szerint a fekete ruhát viselő támadó azt kiáltotta, hogy "Allah, Allah", miközben a helyszínről menekült.

Patrick Maierhofer rendőrségi szóvivő közölte, hogy a késeléseket egyelőre nem tekintik terrorista cselekménynek, de még korai bármit mondani a feltételezett tettes(ek) indítékairól. Elmondta, hogy az őrizetbe vett afgán férfit a nap folyamán kihallgatják, hogy megállapítsák, ő követte-e el mindkét támadást, vagy két különböző bűncselekmény történt. A rendőrség a térfigyelő kamerák felvételeitől is adatokat vár, és két tanút is meg fognak hallgatni.

Újra helyszínelnek a rendőrök

Csütörtök délutáni sajtóértesülések szerint a rendőrök újra helyszínelnek azon az egymáshoz nagyon közeli két helyen Bécsben, ahol a két szerda esti támadás történt. Az újabb nyomok gyűjtésére és a mintavételre, valamint arra, hogy rendőrkutyákkal ismét végigjárják a helyszíneket szagmintavétel miatt, valószínűleg azért van szükség, hogy bizonyítani tudják, hogy mindkét helyen ugyanaz volt-e a támadó, vélhetően az afgán férfi, akit elfogtak. A támadások helyszínén rengeteg vért találtak, most azt akarják tisztázni, hogy közte van-e az afgán férfié is.

Brutálisan nehéz lesz ezt feldolgozni a 17 éves lánynak

Gazdag Enikő pszichológus szerint a gyerek nagy traumát élhetett át a támadás közben, mert a családjával eddig biztonságban érezhette magát, írta meg az origo.hu. Fontos, hogy a lánnyal a kezdetektől, már a kórházban is foglalkozzon pszichológus - mondja a szakember. Azt is hozzáteszi, hogy több fázisból áll ilyenkor a kezelés.

Először valószínűleg sokkos állapotban lesz a gyerek, ebben kell majd segítenie a pszichológusnak, majd szépen lassan kell haladni a feldolgozás felé.

Ha felépülnek, akkor a szülőknek is szükségük lehet segítségre, mivel traumát okozhatott bennük az, hogy nem tudták megvédeni a családjukat.

Ebben az esetben hosszú távon az lehetne a megoldás, hogy együtt elmennek családterápiára, ahol segítenének nekik feldolgozni a történteket - mondta Gazdag Enikő, tudatta az origo.hu.

Mirror által közzétett videófelvételen látható, amint a rendőrség a helyszínre ér és megkezdi a helyszínelést. A felvétel kattintás után látható: