Már több mint 1400 jelöltet vettek nyilvántartásba az egyéni választókerületekben

Törvényi kötelezettségén túl is biztosít médiafelületet a pártoknak a közmédia

MH/MTI – 2018.03.08. 11:30 –

Egy nap alatt további 130 jelöltet vettek nyilvántartásba a választókerületi választási bizottságok az áprilisi országgyűlési választásra, így már 1437 nyilvántartásba vett jelölt van. A választási bizottságoknak péntek éjfélig még közel 800 jelölt nyilvántartásba vételéről kell dönteniük.

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda csütörtök reggeli adatai szerint 3009 jelöltet jelentettek be határidőig, ebből 88 független, a többit összesen 75 jelölőszervezet állította.

A választási bizottságok csütörtök reggelig 1437 jelöltet már nyilvántartásba vettek: közülük 31-en függetlenek, a többiek 61 jelölőszervezethez tartoznak. Összesen 721 jelölt nyilvántartásba vételét tagadták meg, ebből 15 független. A választástól már visszalépett 3 független jelölt, valamint további 33 párt 59 jelöltje.

A választási bizottságok 270 jelöltről döntöttek szerdán, ebből 130-at nyilvántartásba vettek, 140 nyilvántartásba vételét pedig elutasították. A péntek éjféli határidőig még 789 jelölt nyilvántartásba vétele ügyében kell döntést hozniuk. 

A Fidesz-KDNP-nek 106 egyéni választókerületi jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak és az LMP-nek 104-104, a Momentum Mozgalomnak 80, az MSZP-Párbeszédnek 58, a Magyar Munkáspártnak 55, az Összefogás Pártnak 54, a Magyar Igazság és Élet Pártjának 48, a DK-nak 46 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Huszonhétnél több egyéni jelöltjét vették már nyilvántartásba a Kell az Összefogás Pártnak (43), a Magyarországi Cigánypártnak (42), a Családok Pártjának (38), a Közös Nevező 2018-nak (38), a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak (36), az Együttnek (32), az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak (31), a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának (29), az Iránytű Pártnak (28), a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak (28), a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (27) és a Rend és Elszámoltatás Pártnak (27). 

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek a hétfő délutáni határidőig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, azokat leadták a választási bizottságnál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették. 

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n. Várhatóan a bejelentett jelöltek száma már nem fog változni, de a nyilvántartásba vett jelöltek számára vonatkozó adatok még folyamatosan emelkednek péntekig.

Törvényi kötelezettségén túl is biztosít médiafelületet a pártoknak a közmédia
Törvényi kötelezettségén túl további médiafelületet is biztosít a jelölőszervezeteknek a közmédia - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel. Ennek oka az, hogy rekordszámú szervezet állított országos listát, köztük számos olyan, amelynek eddig nem volt lehetősége a bemutatkozásra.

A közmédia, hasonlóan a 2014-es évhez, idén január 4-én is létrehozta a Közmédia Választási Irodát (KVI), amelynek elnöke Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Az iroda feladata elsősorban annak felügyelete, hogy a közmédia médiatartalom-szolgáltatásai a kampány és a választások ideje alatt is megfeleljenek a Közszolgálati Kódex előírásainak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

A közmédia rendszer átalakítására, valamint a választási eljárási törvényre, különösen pedig ennek a kampányra vonatkozó szabályaira tekintettel a KVI a 2018. évi országgyűlési képviselők választásával kapcsolatban a teljes közmédiarendszer szervezetében látja el feladatát, amennyiben a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. (a továbbiakban: Duna Médiaszolgáltató) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (a továbbiakban: MTVA) 2018. január 4. napján kelt megállapodásukban rendelkeztek erről.

A KVI felügyeli a politikai reklámok jogszerű és a választási esélyegyenlőséget biztosító közzétételének megvalósulását a Duna Médiaszolgáltató lineáris médiaszolgáltatásaiban. Felügyeli továbbá a választással összefüggő egyéb médiatartalmak (hírműsorszámok, politikai tájékoztató műsorszámok) vonatkozásában az országos listát állító jelölőszervezetek kiegyensúlyozott szereplési arány szerinti megjelenítését, a közszolgálati médiaszolgáltatások műsoridejének ennek megfelelően történő elosztását.

A Duna Médiaszolgáltató - a Duna Televízió és a Kossuth Rádió - naponta három alkalommal, a 6-8, 12-14 és 18-20 óra között kezdődő idősávokban, megszakítás nélkül köteles biztosítani a politikai reklámok közzétételét oly módon, hogy a pártlistát állító jelölőszervezetek, illetve a nemzetiségi listát állító jelölőszervezetek politikai reklámjait egymást követően ("blokkosítva") kell közzétenni. A politikai reklámok megjelenési sorrendjét az esélyegyenlőség biztosítása érdekében naponta változtatni kell. A Duna Médiaszolgáltató a jelölőszervezet által megjelölt napon és idősávban köteles a politikai reklámot közzétenni. A jelölőszervezet politikai reklám közzétételét egy idősávban naponta csak egyszer, legfeljebb egyperces időtartamban kérheti, egy adott napon azonban egy, kettő, de akár mindhárom idősávban is. Minderre tekintettel egy reklámszpot maximális időtartama legfeljebb egy perc lehet.

A közmédia a törvényi kötelezettségen túl további médiafelületet is biztosít a jelölőszervezeteknek. A közmédia vezetőinek döntése alapján március 12. és 28. között öt-öt percben mind a 40 pártnak és mind a 13 kisebbségi listát állító önkormányzatnak lehetősége lesz a bemutatkozásra a közmédia élő műsoraiban: az M1 Ma Este és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában sugárzott beszélgetésekben.
A bemutatkozás sorrendjét a KVI közjegyző jelenlétében történő sorsolással állapította meg.