Sok gond volt napirenden

Aláírták a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyvét

MH/MTI – 2018.03.06. 17:32 –

Kalmár Ferenc és Zvonko Milas társelnökök aláírták a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyvét kedden az Országházban.

Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos az MTI-nek elmondta: a bizottság tevékenysége 2017 előtt három éven át szünetelt, aminek oka a horvát belpolitikai instabilitás, választások, kormányváltások voltak. Tavaly, miután a jelenlegi horvát kormány felállt, és kinevezték Zvonko Milas államtitkárt a kisebbségi vegyes bizottság társelnökének, felvették a kapcsolatot és elkezdték megbeszélni a problémákat - idézte fel.

Emlékeztetett: legutóbb tavaly februárban Zágrábban ülésezett a bizottság, és mivel több évig nem volt ülés, sok probléma került az asztalra. Olyan komoly projektek is felmerültek, amelyek kiemelten fontosak a horvátországi magyaroknak, illetve a magyarországi horvátoknak - vélekedett.
Kalmár Ferenc megjegyezte: hétfőn a horvátországi Laskón a helyi iskola tornacsarnokát adták át, Pécsett pedig a megújult Horvát házat.

Közölte: 1999 óta Eszéken napirenden van a magyar oktatási központ kollégiumának megépítése, amelyet a magyar közösség régóta kért. Az idei költségvetésben a horvát kormány megszavazta  a forrást az építkezésre, és kiírták a közbeszerzést úgy, hogy jövő szeptemberre el kell készülnie a kollégiumnak - mondta.

A miniszteri biztos kitért rá: emellett a pécsi horvát színház építése már csaknem befejeződött. Ez már két olyan zászlóshajó projekt, amelyért "érdemes volt dolgozni" - fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy a most aláírt jegyzőkönyvben szerepel is az eszéki oktatási központ kérdése, ugyanis a kollégium mellett nagy probléma az épület energetikai szigetelésének és a rendezvényterem felújításának kérdése. A jegyzőkönyvben a horvát fél anyagi felelősséget vállalt az ügyben - tette hozzá.

Kalmár Ferenc elmondta: nem megoldott egyelőre a horvátországi Új Képes Újság finanszírozása, meg kell találni a folyamatos és biztonságos finanszírozás módját, és "ettől nem zárkózik el a horvát fél".

Közölte: a magyarországi horvátokat illetően a hercegszántói és a pécsi iskola bővítése van napirenden, ehhez uniós pályázatokat nyújtottak be. Emellett kitértek a közlekedési kapcsolatok javítására is - fűzte hozzá.