„Olaszországról az olaszok döntenek!”

Salvini szerint a jobboldali koalíciónak joga és kötelessége a kormányzás – Az Öt Csillag lehet a legnagyobb önálló párt – Interjú Tanács-Mandák Fannival, a Külgazdasági és Külügyi Intézet szakértőjével

MH/MTI – 2018.03.05. 15:34 –

A vasárnapi olaszországi választásokon győztes jobboldali koalíciónak "joga és kötelessége kormányozni", a Liga pedig kész meghatározni ennek irányát - mondta Matteo Salvini, a radikális jobboldali tömörülés vezetője hétfőn Milánóban. Luigi de Maio, az Öt Csillag mozgalom vezetője szerint pártja az egyetlen, ami teljes körűen képviseli az olasz embereket, Emmanuel Macron francia elnök a migrációs nyomással magyarázza a jobboldal sikerét, amelyet "a piacok és politikai elemzők aggodalommal kísérnek figyelemmel".

Renzi kudarca
Bejelentette hétfői sajtótájékoztatóján Matteo Renzi korábbi olasz kormányfő, hogy pártja választási vereséget követően lemond a balközép Demokrata Párt (PD) vezetői tisztségéről. "Nyilvánvaló, hogy ezután az eredmény után elhagyom a párt vezetését" - jelentette ki Renzi. A PD volt főtitkára egyúttal jelezte: megkérte Matteo Orfini PD-elnököt, hogy hívja össze a pártkongresszust, amelyen döntenek utódjáról. A pártot főtitkári minőségben eddig vezető Renzi elmondta: a PD ellenzékbe vonul a következő parlamenti időszakra. A PD-nek nem szabad semmilyen megállapodást kötnie a "szélsőséges pártokkal" - tette hozzá. Hétfőn korábban az ANSA olasz hírügynökség "egy párton belüli, megbízható forrásra" hivatkozva számolt be arról, hogy Renzi távozik a PD éléről, ám Marco Agnoletti, Renzi szóvivője akkor azt mondta: nincsen tudomásuk ilyen döntésről. 

Olaszok millió bízták meg a Ligát azzal, hogy "megszabadítsa őket a bizonytalanságtól és az instabilitástól", illetve felelősségre vonja Matteo Renzi korábbi kormányfőt és Brüsszelt - hangsúlyozta Salvini.
"Olaszországról az olaszok döntenek" - szögezte le. "Nem Berlin, nem Párizs, nem Brüsszel, és nem is a pénzpiacok" - tette hozzá.
A Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség a szavazatok 37 százalékát szerezte meg a választásokon. A dél-olaszországi szavazatokra is számító, ezért a koalícióban magát pusztán Ligának nevező Északi Liga kapta a legnagyobb támogatást (csaknem 18 százalékot), mintegy 4 százalékponttal megelőzve Berlusconi pártját, a Hajrá Olaszországot (Forza Italia). A két párt erőviszonyától függhet a miniszterelnök-jelölt személye.
Az Északi Liga vezetője elmondta: pártja kivételes győzelmet aratott, amely büszkeséggel, örömmel és felelősséggel tölti el.
A római parlament legnagyobb önálló pártja a csaknem végleges eredmények szerint a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) lesz, amelynek a szavazatok több mint 32 százalékát sikerült megszereznie. Salvini aláhúzta: nem hajlandó egyezkedni a szintén populista és euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalommal.
A piacokat és a gazdasági szakértőket aggodalommal tölti el a választások végeredménye. 
"Azok a pártok nyerték meg a szavazást, amelyek megfelelő fedezet nélkül állami többletkiadásokat ígértek az embereknek" - hívta fel a figyelmet Friedrich Heinemann német gazdasági elemző. Ezzel nőtt az állami fizetésképtelenség kockázata. Az Európai Uniónak egyértelművé kell tennie az új kormány számára, hogy Olaszországra is vonatkozik a stabilitási és a növekedési paktum a maga adósságkorlátaival - nyomatékosította Heinemann.

Öt Csillag: Mi képviseljük az egész csizmát!

Az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) vezető Luigi di Maio hétfőn azt állította, hogy a vasárnapi olaszországi választások eredményei alapján egyedül pártja képviselheti az egész nemzetet, így neki kellene kormányt alakítania.

"Mi vagyunk az abszolút győztesek, mi képviseljük az egész csizmát, Val D'Aostától Szicíliáig" - szögezte le. "Úgy érezzük, az a felelősségünk, hogy kormányt adjunk Olaszországnak" - tette hozzá.
"Ma megszületett a harmadik köztársaság, amely az olasz polgárok köztársasága lesz" - mondta római sajtótájékoztatóján.
A populista, elitellenes, euroszkeptikus pártot vezető politikus szerint a többi tömörülés sikere többnyire lokális volt. A 31 éves Di Maio jelezte: kész bármelyik párttal párbeszédet folytatni.
Bár a választásokat a Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség nyerte a szavazatok 37 százalékával, a csaknem végleges eredmények szerint az Öt Csillag Mozgalom lesz a római parlament legnagyobb önálló pártja a maga 32 százalékával.
A mozgalom megháromszorozta parlamenti képviselőinek számát - jelentette be Di Maio, megköszönve a 11 millió szavazónak a támogatást.
"Teljes térségekben sikerült megszereznünk a voksok több mint felét, egyes területeken pedig akár a 75 százalékát" - mondta el.
A politikus szerint a következő kormány munkájában központi szerepet kell kapnia a szegénység, a pazarlás, a bevándorlás, a biztonság és a foglalkoztatás kérdésének.
"Történelmi lehetőséget kaptunk, hogy válaszolhassunk ezekre a problémákra, és lehetőségünk van véghezvinni olyan dolgokat, amelyekre már 30 éve várunk" - hangsúlyozta a 2009-ben alapított párt vezetője.

Berlusconi a jobbközép pártszövetségnek követeli a kormányalakítás jogát

Silvio Berlusconi az általa vezetett jobbközép pártszövetségnek követeli a kormányalakítás jogát a vasárnapi olasz parlamenti választások eredményének tükrében - közölték a 81 éves politikus bizalmasai.

Silvio Berlusconi hétfőn délután találkozott a  dél-olaszországi szavazatokra is számító, ezért a koalícióban magát pusztán Ligának nevező Északi Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel. A megbeszélésen szót ejtett arról, hogy a jobboldali tömörülés 37 százalékos választási eredménye megszilárdítja szövetségüket, amely Sergio Mattarella államfőtől kormányalakítási megbízást kaphat.
A várttal ellentétben Berlusconi pártja, a Hajrá Olaszország (Forza Italia) a szavazatok 14 százalékával 4 százalékponttal gyengébben teljesített a bevándorlásellenes Északi Ligánál, amely már be is jelentette, hogy a választásokon győztes jobboldali koalíciónak "joga és kötelessége kormányozni", a Liga pedig kész meghatározni ennek irányát.
Berlusconi Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét jelölte miniszterelnöknek, Matteo Salvini pedig saját magát, arra az esetre, ha pártja szerezne több szavazatot. Miután az Északi Liga jobb eredményt ért el, a 44 Salvini
megerősítette a nap folyamán, hogy magának követeli a miniszterelnöki tisztséget. 
Tajani ugyanakkor nem kommentálta a voksolás eredményét. Mint mondta, "nem vettem részt választási kampányban és most sem fogom ezt tenni".

Macron: A migrációs nyomás befolyásolta az eredményeket

Emmanuel Macron francia államfő szerint "az erős migrációs nyomással" magyarázható a vasárnapi olaszországi választások eredménye.

"Egyelőre óvatos vagyok, az olasz köztársasági elnök döntéseit várva" a kormányalakítást illetően - mondta hétfőn a francia elnök Philippe Couillard-ral, a kanadai Québec miniszterelnökével tartott párizsi sajtótájékoztatóján.
"Tudomásul veszem, hogy a jelenlegi világban képviselhetünk szép gondolatokat, de nem képviselhetjük őket úgy, hogy közben nem veszünk tudomást a durva körülményekről. Olaszország tagadhatatlanul elszenvedett egy erős migrációs nyomású helyzetet, amelyben hónapok és évek óta él" - fogalmazott Emmanuel Macron. 
"Ami Franciaországot illeti, továbbra is a védelmező Európát fogjuk képviselni, az azt ambiciózus Európát, amelyet megválasztásom óta hirdetek" - tette hozzá. 

A piacokat és a gazdasági szakértőket aggodalommal tölti el a választások végeredménye.

Asselborn: A lengyel és magyar migrációs politika hozzájárult az olasz eredményhez

A menekültek elosztása körüli uniós vita tehető felelőssé az Európa-ellenes erők előretöréséért a vasárnapi olaszországi parlamenti választásokon - vélekedett Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter hétfőn.

"Egyszerűen csak fájdalommal tölt el az, hogy Európában a migrációs kérdésben tanúsított nem szolidáris magatartás a populisták és szélsőjobboldaliak malmára hajtja a vizet" - hangsúlyozta a külügyi tárcavezető a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.
"A menekültek uniós tagállamok közötti elosztását elutasító Lengyelország és Magyarország politikája hozzájárult az olaszországi választási  eredményhez "- vélte Asselborn.
Olaszország 2014 óta több mint 600 ezer menekültet fogadott be, s ezzel a migráció vezető téma volt a választási kampányban - emelte ki a luxemburgi miniszter. Mindenekelőtt a bevándorlás ellenes, a koalícióban magát pusztán Ligának nevező Északi Liga húzott hasznot annak hangoztatásából, hogy Európában nincs szolidaritás, katasztrofális képet festve az Európai Unióról - érvelt a miniszter. 
A vasárnapi olasz parlamenti választás eredménye - vélekedett Asselborn - csak tovább bonyolítja majd az európai szintű politikát. Hangsúlyozta: a migrációs kérdésekben fennálló kelet-nyugati megosztottság mellett a pénzügyi válság során fellépett észak-déli viszály ismét elmélyül. "Nem lesz egyszerűbb Európában. Csak nehezebbé válhat minden" - tette hozzá.

Londoni elemzők: Veszélybe kerülhet az euró is

Londoni pénzügyi elemzők szerint az olasz gazdaság olyan rossz állapotban van, hogy ha a lehetséges negatív forgatókönyvek közül csak néhány megvalósul, az is recessziót okozhat, megkérdőjelezve Olaszország jövőjét az euróövezetben.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) az olasz választásokról összeállított hétfői helyzetértékelésében kiemeli: sokan attól tartanak, hogy a populista pártok előretörése nyomán Olaszország kormányozhatatlanná válik, de ezzel az aggodalommal "szembeszegezhető az a kérdés, hogy mi ebben az újdonság".
A CEBR elemzői szerint "az ad igazán okot kevés ünneplésre", hogy egyetlen győztes párt programjában sem az olasz gazdaság régi keletű szerkezeti problémáinak megoldása áll a központi helyen.
Az olasz hazai össztermék (GDP) alig haladja meg az ezredfordulón mért szintet, és még mindig nem lábalt ki teljesen a globális pénzügyi válság utáni kettős mélypontú recesszióból. Az olasz bankszektorban mindeközben nem szűnnek a bajok, és az államadósság-ráta a hazai össztermék 130 százaléka - sorolják a CEBR londoni elemzői.
A ház szerint az olasz gazdaság egyelőre viszonylag tisztes, 1,5 százalék körüli éves ütemben növekszik, de ezt is abban az összefüggésben kell nézni, hogy a lendületes euróövezeti és amerikai növekedés táplálja az olasz export iránti keresletet.
Mindehhez járul az euróövezeti jegybank elkötelezettsége a monetáris enyhítés mellett, és ezek a tényezők tartják alacsonyan az olasz állampapírok kockázati hozamfelárait. Még az EU-szkeptikus pártok jelentős előretörése is csak nagyon mérsékelten emelte az olasz kormány hitelköltségeit - hangsúlyozzák a CEBR elemzői.
A ház szerint azonban valószínűtlen, hogy ezek a kedvező körülmények hosszabb ideig fennmaradnak. Az amerikai gazdaság a történelem egyik leghosszabb növekedési ciklusában jár, és már vannak olyan piaci vélemények, amelyek 50 százalékra teszik a két éven belüli amerikai recesszió esélyét.
Donald Trump amerikai elnök bejelentése az acél- és alumíniumimportra kivetni tervezett egyoldalú vámokról alátámasztja azokat a félelmeket is, hogy a világkereskedelem lendületes növekedése véget érhet, és ez lassíthatja az euróövezeti növekedést.
Ráadásul az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve és a Bank of England - a brit jegybank - valószínűleg folytatja a monetáris szigorítást, és az EKB is alaposan meg fogja vizsgálni, hogy 2019-ben vissza lehet-e vonni a monetáris ösztönzési lépéseket - jósolják a CEBR londoni elemzői.
A ház szerint az olasz gazdaság olyan gyenge lábakon áll, hogy ha e három forgatókönyv közül bármelyik kettő egyidejűleg valóra válik, az recesszióba sodorhatja Olaszországot, és ennek súlyos következményei lennének Olaszország államadósság-szolgálati képességére.
A CEBR tanulmánya szerint mindezek alapján nem nehéz elképzelni a recesszióval és az ezzel egyidejűleg emelkedő kamatokkal jellemzett olasz gazdasági forgatókönyvet. Ez a forgatókönyv komoly kérdéseket vetne fel Olaszország további euróövezeti tagságával kapcsolatban is, mivel az olasz kormány már régen felélte teljes költségvetési mozgásterét.
A CEBR elemzői szerint ha az olasz gazdaságot nem sikerül magasabb növekedési pályára állítani - márpedig az elmúlt húsz év tapasztalatai azt sugallják, hogy ezt nehéz lesz elérni -, akkor Olaszországban ismét teljes körű államadósság-válság alakulhat ki, amely valószínűleg az egész euróövezet puszta létét is veszélybe sodorná.
A cég szerint "Berlinnek és Brüsszelnek erre oda kellene figyelnie".
Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, az Oxford Economics is azt emelte ki hétfői helyzetértékelésében, hogy Olaszországban - az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában - nem számít újdonságnak a politikai patthelyzet. Erre 2013-ban is volt példa, amikor Enrico Letta akkori miniszterelnöknek két hónapjába telt, hogy bizalmi szavazással lehetőséget kapjon egy új koalíció kialakítására.
A piacok akkoriban meglehetősen negatívan reagáltak erre, a tízéves olasz állampapír felára 40-50 bázisponttal emelkedett a hasonló futamidejű német Bund felett, és a részvénypiacok estek. Igaz, hogy 2013-ban az EKB még nem folytatott mennyiségi enyhítési ciklust, amely támogatást nyújthatott volna az olasz gazdaságnak - fejtegetik hétfői tanulmányukban az Oxford Economics londoni közgazdászai.
A ház szerint azonban az a tény, hogy a centrista és mérsékeltebb pártok nem szerepeltek jól az olasz választásokon, a jövőbeni költségvetési és gazdaságpolitika szempontjából azt valószínűsíti, hogy a következő olasz kormány nem használja ki a jelenlegi kedvező gazdasági klímát az olasz államadósság-ráta érdemi csökkentésére, jóllehet Olaszország adósságterhe a második legmagasabb az euróövezetben Görögországé után.
Az Oxford Economics közölte: egyelőre nem módosítja az idei és a jövő évi olasz növekedésre adott, 1,5, illetve 1,1 százalékos GDP-bővüléssel számoló előrejelzését, de megteszi, "amint a por leülepszik". és ismertté válik a következő olasz kormány összetétele.


Egyre fokozódó kiábrándultság
Tanács-Mandák-Fanni
Az olasz kormányalakítás és bevándorláspolitika kilátásairól Tanács-Mandák Fannit, a Külgazdasági és Külügyi Intézet külső szakértőjét kérdeztük.

– Mire lehet számítani a kormányalakítással kapcsolatban?

– Elhúzódó tárgyalások várhatók. A győztes jobbközép koalíciónak nincs elég mandátuma a parlament egyik házában sem ahhoz, hogy önállóan kormányt alakítson. Nagykoalíció nagy valószínűséggel nem lesz, mert az eddig kormányzó baloldali Demokrata Párt bejelentette, hogy ellenzékbe vonul. Nagy kérdés, hogy az Öt Csillag Mozgalom koalíciót köt-e a jobbközép koalícióval, vagy annak valamely tagjával. Sok elemző arra számít, hogy az Északi Ligával köt szövetséget, de utóbbi párt elnöke, Matteo Salvini azt mondta, a jobbközép koalícióban marad.
A jobbközép erők valószínűleg megpróbálnak a stabil többséghez szükséges mandátumokhoz akár Öt Csillag-os disszidenseket, akár balközép politikusokat meggyőzni. Ha ez nem sikerül, vagy ideiglenes kormányt bíz meg az elnök, hogy megváltoztassák a választási törvényt, vagy egyből új választásokat ír ki – egyik lehetőség sem szolgálja Európa és Olaszország érdekeit.

– Délen az Öt Csillag Mozgalom, északon a jobboldal tarolt. Minek tudható ez be?

– Észak a jobbközép erők fellegvára évtizedek óta, ott egyértelmű volt a győzelmük. Újdonság, hogy jobboldali, Északi Liga-győzelem született a Róma és észak közti úgynevezett vörös régiókban is. Délen többségében az Öt Csillag nyert, de itt is volt, ahol a jobbközép jelöltje.

– A kampányban sok szó esett a migrációról. Mekkora szerepe volt az eredményben?

– A bevándorlás és biztonság mellett az elhúzódó gazdasági problémák is meghatározók: magas a munkanélküliség, nem fenntartható a nyugdíjrendszer. Alapjaiban határozták meg ezek a témák a választást. A legalacsonyabb részvételi arány azokban a régiókban volt, ahol magas a munkanélküliség. A migrációs téma növelte a részvételt az Öt Csillag Mozgalom és a jobboldal javára. A jobbközép koalíció több tagja is a radikális változást, a szigorúbb bevándorláspolitikát és a visegrádi példa követését ígérte.

ŐM