Kialudt a láng Pjongcsangban

Befejeződött a XXIII. téli olimpia +GALÉRIA

MH/MTI – 2018.02.25. 14:02 –

Látványos záróünnepséggel értek véget Pjongcsangangban a XXIII. téli olimpiai játékok.

pjongcsang záró tűzijáték leadA zárónnepély sem múlhatott el tűzijáték nélkül. A képre kattintva megtekinthetik galériánkat a ceremóniáról. Fotó: MTI/Czeglédi ZsoltSzínpompás fényjáték közepette korcsolyázó fiatalokkal indult a ceremónia, összesen 102-en vettek részt a tömegjelenetben. Ezt követően előbb az olimpiai, majd a dél-koreai zászlót is felvonták, majd meghallgattuk a rendező ország himnuszát és egy rockzenei produkciót.

Ezután jöttek a csapatok zászlói, most a nyitóünnepséggel ellentétben nem egyesével szólították a nemzeteket, hanem csoportosan érkezett mindenki, a magyar lobogót egy önkéntes hozta. A két Korea megint együtt vonult, ám ezúttal nem közös zászló alatt, hanem mindenki a sajátjával.

A vonulás végeztével Szuhorangot, az olimpia fehér tigris kabaláját rajzolták fel az égre drónok segítségével, majd a küzdőtéren is egy állat kapta a főszerepet: egy világító, színváltós teknős.

Két eredményhirdetéssel folytatódott az eseménysor: elsőként a női 30 kilométeres klasszikus sífutás dobogósai kapták meg érmeiket – köztük a győztes norvég Marit Björgen, aki 8. aranyával és összességében 15. érmével minden idők legeredményesebb téli olimpikonja lett.

záróünnepség pjongcsangA résztvevő országok zászlóit viszik sportolók a phjongcshangi téli olimpia záróünnepségén az olimpiai stadionban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezután a férfiak 50 kilométeres tömegrajtos versenyének első három helyezettje vehette át érmét, a finn Iivo Niskanen hazája történetének első aranyérmét szerezte a téli játékokon.

Az eredményhirdetések után kéz a kézben vonult be a Szuhorang, a mostani, és Hodori a következő, pekingi olimpia kabalája.

Egy rendkívül látványos táncos produkciót követően egy finn és egy amerikai versenyzőt választottak be a NOB sportolói bizottságába, akik első feladatukként megköszönték a játékokon dolgozó önkéntesek munkáját.

CL koreai popénekesnő adta elő Baddest Female című slágere után következhetett a görög, majd az olimpiai himnusz – utóbbit egy kilencéves fiú, Oh Yeon Jun adta elő.

Közben levonták az olimpiai zászlót, melyet a szervezők képviseletében Pjongcsang polgármestere adott át a négy év múlva esedékes házigazda, Peking polgármesterének. Ezután felvonták a kínai himnusz hangjaira felvonták Kína lobogóját.

A 2022-es téli játékok házigazdája egészen elképesztő produkcióval mutatkozott be: fények, jégkorongozó pandák, nem túlzás azt állítani, hogy ellopták a show-t, pedig a ceremónia korábbi részei sem voltak gyengék látványban.

kínai panda pjongcsangPeking bemutatkozás a záróünnepség talán leglátványosabb része volt. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A záróbeszédek sorát Lee-Hee Beom, a szervezőbizottság vezetője nyitotta, majd Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kapott szót. Mindketten kiemelték, hogy az olimpia és a sport mindenféle politikai, világnézeti különbözőségek ellenére is békében hozták össze az embereket. Mindketten kiemelték a két Korea közös bevonulását, Bach pedig megígérte, a NOB a jövőben is elősegíti az országok közti párbeszédet. Thomas Bach koreaiul gratulált a szervezők munkájához és arról beszélt, hogy az új sportok megjelenésével egy új, modern világ kezd kibontakozni a téli játékokon.

Közben nyolc sportoló vonult fel a kontinensek képviseletében, köztük a három aranyérmet nyert francia sífutó, Martin Fourcad, az alpesi síző Lindsey Vonn, valamint az ismét félmeztelenül érkező tongai sífutó, Pita Taufatofua.

Ezután Thomas Bach hivatalosan is lezárta a XXIII. téli olimpiát.

A záróünnepség azonban még nem ért véget, előbb az EXO nevű koreai-kínai fiúcsapat zenélt, majd egy hógömb segítségével idézhettük fel a játékok legemlékezetesebb pillanatait. A ceremóniát egy koreai DJ és a világhírű holland lemezlovas, Martin Garrix szettje zárta.