Nem vonulhatnak saját zászló alatt az oroszok az olimpia záróünnepségén

Továbbra is csak az olimpiai mozgalom lobogóját használhatják

MH/MTI – 2018.02.25. 10:15 –

Nem vonulhatnak saját zászló alatt az oroszok a phjongcshangi téli játékok vasárnapi záróünnepségén.

olimpiai zászló oroszA megnyitón is az olimpiai mozgalom lobogójával vonultak az orosz sportolók. Fotó: ReutersA Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága néhány órával a záró ceremónia előtt döntött arról, hogy elutasítja az oroszok kérését. Az olimpia alatt egy háromfős NOB-testület vizsgálódott az ügyben, hogy az orosz sportolók teljesítik-e a NOB által számukra előírt viselkedési normákat.

Thomas Bach NOB-elnök kiemelte: nagy csalódás volt, hogy két orosz sportoló is fennakadt a doppingvizsgálaton Phjongcshangban. A curlinges Alekszandr Kruselnyickij és a bobos Nagyezsda Szergejeva tesztje hozott pozitív eredményt.

Az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB korábban felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, kizárta a phjongcshangi játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását, "Olimpiai Sportolók Oroszországból" (OAR) megjelöléssel. Ez a jelzés szerepelt az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.