A visegrádiaknak most van lehetőségük szövetségeseket és erőt gyűjteni, amíg az unió egy helyben toporog

Őry Mariann – 2018.02.24. 02:22 –

Régóta esedékes az unió intézményi reformja, nagy vita várható a föderalisták és a szuverenisták között, mondta lapunknak Kovács István, az Alapjogokért Központ straté­giai igazgatója.

Kovács István 20180224

– Milyen tendenciát lát az uniós intézményi átalakításokban?

– Mára mindenki számára nyilvánvaló, hogy az Európai Unió történetének legnagyobb válságát éli, és ez átfogó intézményi reform nélkül valószínűleg nem megoldható. Két lehetséges irány kínálkozik: a föderatív Európa, melyben minimálisra csökken a tagállamok önállósága, vagy az erős nemzetek Európája, melyben az együttműködés gazdasági dimenziója dominál, és az EU nem akar minden apró-cseprő ügyben beleszólni a nemzetállamok politikájába. Egyelőre az látszik, hogy a német kormány megalakulásáig nem kezdődik el a valódi vita a föderalisták és a szuverenisták között. Ez egyfelől baj, hiszen egyhelyben toporog az Unió, ugyanakkor lehetőséget a visegrádi államoknak, hogy további erőt és szövetségeseket gyűjtsenek maguk köré.

– A nyilatkozatokon túl mennyi esély van rá, hogy valóban bizonyos feltételekhez, például a kvóta támogatásához kössék a kohéziós pénzeket?

– Magyarország, de a V4-ek mindegyike éppen azt bizonyítja, hogy van értelme ezeknek a támogatásoknak. Ellentétben a déli periféria országaival, melyek évtizedek óta kapják a kohéziós pénzeket, de érdemi eredményt nem tudnak felmutatni, Európa középső része rohamos ütemben zárkózik fel. De pél­dául Németországnak – ahonnan a leghangosabb kritikák érkeznek – elsődleges érdeke, hogy Magyarország továbbra is kapja a kohéziós forrásokat, ugyanis minden ide allokált euróból 90 cent megy vissza a német cégekhez, középtávon pedig kétszeres, háromszoros megtérüléssel számolhatnak.

– Bevált a Spitzenkandidat-rendszer, vagy a brüsszeli tisztségeket továbbra is zárt ajtók mögött osztják el?

– A demokráciadeficit régóta visszatérő kritika az uniós tisztségek esetében, melyet valahogyan mindenképpen kezelni kellene. Nem hiszem, hogy egy átlag európai választókedvét növelné a spitzenkandidat. Többet használna, ha a brüsszeli politikusok a népakaratnak megfelelő döntéseket hoznának.