Csúfos kudarc, kevés résztvevő a diáktüntetésen

Hiába karolta fel az ellenzék az oktatásügyben szervezett demonstráción, csak néhány száz ember vett részt +GALÉRIA

MH – 2018.02.23. 20:18 –

„Kifelé a papokkal az iskolákból!", „Orbán egy g..i", „Balog mondjon le" feliratú táblák és egy óriási EU-zászló alatt gyülekeztek tegnap a Független Diákparlament (FD) által szervezett, „Váltsunk rendszert közösen az oktatásban" elnevezésű demonstráció résztvevői a Deák Ferenc téren, innen vonultak rendőri biztosítással a parlament elé. 

diáktüntetés mh leadRésztvevők a Váltsunk rendszert közösen az oktatásban címmel meghirdetett diáktüntetésen Budapesten. Fotó: Bodnár Patrícia/Magyar Hírlap. A képre kattintva galéria nyílik.Az eredetileg a köznevelésben tanuló – tehát legfeljebb középiskolás – diákok követeléseinek nyomatékosítására meghirdetett tüntetésen megjelent néhány száz ember nagy többsége a felnőtt, illetve az idősebb korosztályhoz tartozott.

Ellenzéki politikusok is csatlakoztak: a Jobbik már délelőtt bejelentette Vona Gábor és Dúró Dóra részvételét, de ott volt Szél Bernadett, az LMP társelnöke is. A Kossuth téren felállított színpadon elhangzott, hogy a FD követeléseivel kapcsolatos miniszterelnök-jelölti vitára való meghívást Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor fogadta el, az eseményt március 12-én tartják majd.

A Független Diákparlament egyébként alapvetően a Facebook-on szerveződő alakulat, üléseit azonban a CEU konferenciaközpontjában tartja, az oktatási államtitkárság korábban „Soros György bábszínházának" titulálta őket. A szervezet tizenkét pontjával kapcsolatban Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár egy háttérbeszélgetésen rámutatott: miközben általánosságban több szabadságot követelnek, sok kérdésben a jelenleginél szigorúbb központi szabályozást várnak el, tehát rendkívül ellentmondásosak a javaslataik.

A tüntetésen többen is beszédet mondtak Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament képviselője közölte: miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem válaszolt a legutóbbi tüntetésükön megfogalmazott követeléseikre és Orbán Viktor miniszterelnök nem vitázott velük, úgy döntöttek, hogy nyilvános vitára hívják minden parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltjét. 

Bognár András diák bejelentette: Diák vagyok néven új mozgalmat indítanak. Célja az, hogy közösen gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra az oktatási rendszerváltás érdekében.
Tóth Laura diák, a tüntetés első felszólalója szerint európai színvonalú, modern oktatásra, a teljes oktatási rendszer újragondolására van szükség. "Váltsunk rendszert az oktatásban!" - hangsúlyozta.

Koszta Amina diák azt mondta, az oktatási rendszer nem tud elbukni, mivel már elbukott, egyebek mellett azért, mert az állami iskolákban kétszer kevesebb támogatás jut egy tanulóra, mint az egyházi intézményekben. A jelenlegi rendszert nem érdekli az oktatás jövője - tette hozzá.

Balla István tanár úgy fogalmazott: a jelenlegi oktatási rendszer rohad, az elmúlt száz évben nem változott semmi az oktatásban, a finn iskolák viszont nyitottak, az ő módszerük átvételére lenne szükség.

Bradánovics Bendegúz diák közölte: azért jöttek el, mert párbeszédet szeretnének, hogy jobbá tegyék az oktatást. Azt szeretnék, hogy ne összeszerelő üzem legyen az ország, és ne süllyedjen vissza a feudalizmusba.

Kálló Dániel, a Független Diákparlament szóvivője szerint a jelenlegi oktatási rendszer rombolja a kreativitást, kiirtja a vitakultúrát a gyerekekből, és ezáltal a társadalomból is. Egy ellentétes vélemény már támadásnak számít, senki nem meggyőzni, hanem legyőzni akarja a másikat - tette hozzá.

Több felszólaló is arra buzdított mindenkit, hogy vegyen részt az parlamenti választáson.