Kelemen Hunor: Elégtelen a kisebbségek védelme Romániában

Az RMDSZ jelentése szerint Székelyföld folyamatos támadás alatt áll

MH/MTI – 2018.02.22. 07:16 –

Kelemen Hunor szerint az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményének alkalmazását vizsgáló szakértői testület legújabb jelentése is azt tükrözi, hogy Románia nem tekinthető modellértékű országnak a kisebbségi közösségek védelme tekintetében, és nincs rendezve a magyar kérdés az országban. 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének a szakértői testület kedden ismertetett jelentéséhez fűzött reagálását az RMDSZ hírlevele ismertette szerda este. Kelemen Hunor üdvözölte a szakértői testület következtetéseit, amelyekben - megállapítása szerint - számtalan utalás található az RMDSZ által benyújtott árnyékjelentésre. 
Amint a hírlevél részletezte: a szakértői testület aggodalmát fejezte ki egyes politikusok és a média részéről érkező folyamatos magyarellenes uszítás, a sporteseményeken tapasztalható gyűlöletkeltés miatt. A dokumentum részletesen taglalja a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyét, és arra szólítja fel a hatóságokat: tisztázzák mihamarabb az oktatási intézmény helyzetét.
A jelentés sajnálatosnak és meglepőnek tartja, hogy a székelyföldi szimbólumok használatát elutasítják, a Székelyföld megnevezést pedig folyamatosan támadják a hatóságok, miközben Bukovina és Bánság nem ütközik hasonló akadályokba. A szakértői testület nehezményezi, hogy Románia nem támogatta a magyar közösség számára kiemelt jelentőségű Csíksomlyói búcsú felterjesztését UNESCO-listára.
A jelentés a romániai a restitúciós folyamat leállítására is felhívja a figyelmet, konkrét számokat említve arról, hogy a visszaszolgáltatásra váró épületek jelentős része a magyar kisebbség tulajdonát képezi. Példaként a gyulafehérvári Batthyaneum római katolikus alapítású könyvtár és tudományos gyűjtemény visszaszolgáltatásának a késését említi. 
"Ez azt jelenti, hogy a mi következtetéseink helyesek: koránt sincs rendezve a kisebbségi közösségek, a magyar emberek helyzete Romániában. A 2007-es uniós csatlakozást követően Románia már nem felel meg azoknak a vállalásoknak, amelyeket feltételként szabtak meg számára" - idézte Kelemen Hunort az RMSZ hírlevele. Az elnök hozzátette: Románia a mintaország képét közvetíti kifele, ettől hangos a diplomácia, de a tények mást mutatnak, és ez most már egyértelmű Európában. Úgy vélte: a ködösítés helyett Romániának a többség és kisebbség közötti párbeszédére, a kölcsönös tiszteletre kellene nagyobb hangsúlyt fektetnie.