Faggyas SándorKutyavilág

Álláspont. Még a kutya sem tudja, mikor lesz új, legitim, nem utolsósorban stabil, kiszámítható kormány az Európai Unió gazdaságilag legerősebb és politikailag legbefolyásosabb tagállamában

Faggyas Sándor – 2018.02.22. 00:42 –

Ez korántsem csupán a németeket nyugtalanítja, de még mindig várni kell, mert a szociáldemokrata pártban (SPD) kedden kezdődött el a csaknem félmillió párttag szavazása arról, hogy pártjuk ismét koalícióra lépjen-e a CDU-val és a CSU-val, s az eredményt legkorábban a jövő hét végén hirdetik ki. Ám egy kutya talán mégis tudja, mi lesz a szavazás kimenetele, mégpedig egy Lima nevű, Spanyolországból származó eb, amely nemrég azért lépett be az SPD-be, hogy a koa­líciós megállapodás ellen szavazzon. Limát simán felvették a pártba, még visszaigazoló e-mailt is írtak neki, hogy „nagyon örülünk a belépésednek”, és így részt vehet a pártszavazáson. Aztán kiderült, hogy a Bild című bulvárlap tréfájáról volt szó: azt tesztelték, mennyire ellenőrzik a pártban, hogy valódi személyek csatlakoznak-e az SPD-hez. Hogy mennyire nem, azt az is bizonyítja, hogy a Bild egy Kotka Kowalska nevű, Lengyelországból származó macskát is felvetetett az SPD tagjai közé.  

Hihetetlen? Hajdan a legtöbben azt mondtuk volna, ilyesmi a legkomolyabb, legprecízebb európai országban nem fordulhat elő. Még viccből sem! De mint tudjuk, 2015 óta Németországban minden megváltozott, minden bizonytalanná és ezzel együtt elképzelhetővé vált. Miért? Néhány évvel ezelőtt bárki el tudta képzelni, hogy milliónyi ázsiai és afrikai illegális – ismeretlen személyazonosságú és szándékú, zömmel iszlám vallású – „menekült” fog akadálytalanul áthatolni a német államhatáron? És azt, hogy a berlini kormány – élén Angela Merkellel – meg sem próbálja feltartóztatni? Nem, ellenkezőleg. Tárt karokkal fogadja őket, és meghívja a jobb élet reményében útnak induló, embercsempész bűnszervezetek és NGO-k által navigált gazdasági bevándorlók tömegeit.

Közismert, hogy a szeptemberi választáson főként a migráció téves és káros kezelése, a közbiztonság és a társadalmi nyugalom összeomlása miatt büntették meg a német választók a Merkel-vezette nagykoalíciót. A történelmi mélypontjukra süllyedt – támogatottságban az AfD mögé szorult! – szociáldemokratákkal (immár a bukott, bornírt Schulz nélkül) újabb nagykoalícióról alkudozó Merkel egyre nehezebb helyzetben van. Egyre több olyan vélemény lát napvilágot immár a fősodratú német médiában is, hogy lejárt a „Mutti” ideje, hiába szeretné (mint másfél éve majdnem sírva elárulta) visszaforgatni az idő kerekét.

A napokban derült ki, hogy a CDU e hónap végi rendkívüli kongresszusán új főtitkárt választanak, akit Merkel bizalmasaként és utódjelöltjeként tartanak számon, vagyis látótávolságba került a személyi változás a legerősebb német párt élén. De hamarosan váltás lesz a bajor tartományi kormány élén is: Horst Seehofert Markus Söder követi, aki a CSU hamvazószerdai rendezvényén a bajor határvédelem megerősítését, a bevándorlás szigorú korlátozását, az elutasított menedékkérők következetes, hatékony kitoloncolását ígérte. Hatalmas tapsot kapott e mondata: „Szívesen segítünk másoknak, de nem szabad elfelejtenünk a saját népünket.” Mint mondta, módosítani fogják az alkotmányt, hogy az ország megőrizze keresztény identitását, és a bajor hatóságoknál ki kell akasztani a keresztet. Söder programbeszéde igazán biztató jel a bajor–magyar érték- és érdekközösség, történelmi barátság további erősítéséhez.

És bárhogy szavaznak is a német szocdemek, ne feledjük a régi közmondást: a kutya ugat, a karaván halad.