„A migráció nem normális”

Václav Klaus: Orbán Viktor bevándorlási politikája nagy támogatásnak örvend a cseh emberek között, még inkább, mint a politikai elit köreiben

Őry Mariann – 2018.02.22. 00:36 –

A tömeges bevándorlás veszé­lyeiről, s a multikulturalizmus káros ideológiájáról is beszélt budapesti könyvbemutatóján Václav Klaus volt cseh elnök.
A Századvég Alapítvány gondozásában magyarul is megjelent Václav Klaus és Jiri Weigl közgazdász és arabista, a volt cseh államfő közeli munkatársának „Népvándorlás – Útmutató a jelenlegi migrációs válság megértéséhez” című könyve. A tegnapi könyvbemutatón Maróth Miklós, az MTA tagja elmondta, lényeges pontja a könyvnek, hogy különbséget tesz a minden korban jellemző, és az országokat gazdagító „magánmigráció” és a „tömeges migráció” között. Hozzátette, a könyv fontos felismerése, hogy a tömeges migrációt szervezik.

Václav Klaus elmondta, könyvükben vitába akartak szállni azzal a „progresszivista, politikailag korrekt” félreértelmezésével a válságnak, amely szerint a migráció egy normális és pozitív jelenség. Hangsúlyozta, könyvük témája a jelenlegi tömeges migráció, amelyet szerveznek és mesterségesen gerjesztenek. Világosan és egyenesen kell beszélni a „politikai korrektség diktatúrájával szemben” – emelte ki. A volt cseh elnök szerint a migrációt meg kell állítani, vagy legalább minimalizálni kell, mert Európának nincs szüksége tömeges bevándorlásra. Klaus úgy vélte, Orbán Viktor hozzá és Weiglhez hasonlóan látja a migráció jelenségét. Mint mondta, a magyar kormányfő álláspontja nagy támogatásnak örvend a cseh emberek között, még inkább, mint a politikai elit köreiben.

Klaus arról is beszélt, hogy a multikulturalizmus baloldali ideológiája nem azonos az egyes országokban történelmileg kialakult kulturális sokszínűséggel, multikulturalitással. Kiemelte: könyvükben az euró­pai eliteket, döntéshozókat kritizálják, nem magukat a migránsokat bírálják vagy minősítik.

A felszólalásokat követő panelbeszélgetésben Szabó Dávid, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatója felidézte – az ENSZ aktuális javaslatában is említett – nézetet, miszerint Európa öregedő társadalmainak szüksége van a bevándorlásra, hogy versenyképes legyen. Klaus szerint a jelenlegi uniós politika fényében már az is optimizmus, hogy egyáltalán Európa jövőjéről beszélünk. Később egy másik felvetésre Klaus azt mondta, Magyarország optimizmusra ad okot. A politikus szerint nem munkaerőhiány, hanem munkanélküliség van. „Ez nem komoly érv, ami szembemenne az álláspontunkkal” – mondta, megemlítve a német statisztikákat, amelyek alapján az újonnan jöttek elenyésző százaléka talált munkát.