Manilában tartóztatták le az Iszlám Állam egy parancsnokát

A férfi hamis útlevéllel tartózkodott a Fülöp-szigeteken

MH/MTI – 2018.02.19. 15:34 –

Őrizetbe vettek a Fülöp-szigeteki fővárosban, Manilában egy embert, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet parancsnoka volt a szíriai-török határ mentén. A férfi lakásán házilagos robbanószerkezet elkészítéséhez szükséges alapanyagot és a terrorszervezetéhez hasonló zászlót találtak - jelentette hétfőn a Fülöp-szigeteki rendőrfőkapitány.

Ronald dela Rosa elmondása szerint a gyanúsított, Fahmi al-Aszvada, a hatóságok feltételezése szerint Egyiptomból származik. Őt és Fülöp-szigeteki barátnőjét, Anabel Moncera Salipadát még a múlt héten vették őrizetbe a rendőrség külföldi partnerei által nyújtott hírszerzési információk alapján. 
Sajtótájékoztatóján a Fülöp-szigeteki rendőrfőkapitány elmondta, hogy al-Aszvadánál őrizetbe vételekor egy hamis tunéziai útlevelet találtak. A nyomozás szerint a férfi 2016 júliusában érkezett a Fülöp-szigetekre, hamis útlevelével sikerült félrevezetnie a hatóságokat.
Dela Rosa szerint azt gyanítják, hogy a férfi feladatai közé toborzás is tartozott, bár ezzel kapcsolatosan a rendőrfőkapitány nem szolgált bizonyítékkal.
A nyomozók jelenleg a két gyanúsított és a helyi, illetve külföldi fegyveres csoportok közötti lehetséges kapcsolatokat vizsgálják, illetve azt, hogy részt vettek-e bárminemű terrorista tevékenységben. Emellett azt próbálják kideríteni, hogy al-Aszvada részt vett-e Marawi ostromában, amelyet az Iszlám Államnak hűséget fogadott Maute Fülöp-szigeteki fegyveres csoport indított tavaly májusban.
A Mindanao szigeten található Marawi városában tavaly május végén összecsapások robbantak ki annak nyomán, hogy a kormányerők kísérletet tettek az Iszlám Állam akkori délkelet-ázsiai "emírjének", Isnilon Hapilonnak őrizetbe vételére. Hapilont a hadsereg októberben megölte a Marawiban folyó harcok során.
A harcok kitörését követően a Maute elfoglalta Marawi egyes részeit. Rodrigo Duterte államfő ez után szükségállapotot hirdetett Mindanaón. A csaknem fél évig tartó harcokban a sajtóban megjelent adatok szerint több mint 1100 ember halt meg - legtöbbjük terrorista volt, de katonák és civilek is estek áldozatul -, valamint több százezren kényszerültek elhagyni otthonukat a városban és környékén.