NVI: A hét első felében mindenkinek meg kell kapnia az értesítőjét

Eddig 68 jelölőszervezet összesen közel 393 ezer ajánlóívet igényelt

MH/MTI – 2018.02.19. 13:54 –

A hét első felében minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkapja választási értesítőjét - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az értesítőket február 9-én kezdték nyomtatni és egy hete kezdték kézbesíteni. Pálffy Ilona közölte, a posta hétfőn viszi ki az utolsó darabokat.
A választási iroda vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a választópolgár az állandó lakóhelye szerinti helyi választási irodához (helyi jegyző) fordulhat ha nem kap értesítőt, és akkor is, ha esetleg elveszíti.
Az NVI a névre szóló küldeményekben az országgyűlési választás kitűzéséről és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak az érintett nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza.
A választópolgárok az értesítőn szereplő adataikkal ajánlhatnak érvényesen képviselőjelöltet.

Eddig 68 jelölőszervezet összesen közel 393 ezer ajánlóívet igényelt
Az országgyűlési képviselőválasztást megelőző ajánlásgyűjtés első napjáig, hétfőig 68 jelölőszervezet több mint 392 ezer ajánlóívet igényelt a választási irodáktól - mondta Pálffy Ilona.

Mint mondta, a Nemzeti Választási Bizottság 96 pártot és 13 nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az országgyűlési választásra. A jelölőszervezetek korábban már bejelenthették igényüket az ajánlóívekre, a választási irodák vasárnap este 6 órától kezdhették az íveket kinyomtatni; egy íven nyolc ajánlásra van hely.  

Az ajánlásokat csak a választási irodák által kiadott íveken lehet gyűjteni, azon nem másolhatóak. Az íveken fel kell tüntetni az ajánló nevét, személyi azonosítóját, anyja nevét és lakcímét, és alá is kell írnia. 
Az ajánlások a választókerületi választási irodák ellenőrzik, az ellenőrzés során bizonyos csekély mértékű eltéréseket - például a két keresztnév közül csak az egyiket tünteti, fel, vagy nem pontos a lakcím - elfogadnak. 
Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy az ívek szigorú elszámoláshoz kötöttek: ívenként tízezer forint bírságot szabnak ki a választási irodák az elveszett, vissza nem vitt ívekért.

Hétfőn kezdték átadni a jelölteknek az ajánlásgyűjtő íveket, a hétfőig igényelt ívekkel összesen több mint 3 millió támogató aláírást lehet összegyűjteni. A választáson indulni szándékozó jelölteknek március 5-ig kell összegyűjteniük az 500 érvényes ajánlást.

Már 8600-an jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe
Már 8600-an vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, a legtöbben, 1387-en Londonban kívánnak szavazni - közölte az NVI elnöke. Pálffy Ilona elmondta, azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján, április 8-án nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak. Négy évvel ezelőtt 97 külképviseleten szavazhatott összesen mintegy 28 ezer választópolgár. 

Hozátette: most 117 külképviseleten lehet szavazni, és jelenleg 8605-en szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben. A legtöbben, 1387-en Londonban voksolnának, Münchenben 552-en, Stuttgartban 480-an. A külképviseleti névjegyzékbe március 31-ig lehet jelentkezni. 

Kitért arra is: jelenleg 346 839 magyarországi lakcímmel nem rendelkező, határon túli választópolgár szerepel a névjegyzékben, ők levélben szavazhatnak április 8-án. Azok, akik szavazni szeretnének az országgyűlési választáson, de még nem regisztráltak, március 24-éig tehetik ezt meg. Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki az utolsó napokon regisztrál, az nem biztos, hogy időben vissza tudja küldeni levélszavazatát. 

Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy már 6655-en jelezték, hogy a szavazás napján nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben kívánnak voksolni. Az átjelentkezés határideje április 6-a, 16 óra. Négy évvel ezelőtt több mint 120 ezren jelentkeztek át.

Már csaknem 50 ezren szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben
Már csaknem 50 ezren regisztráltak a nemzetiségi névjegyzékbe az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal - mondta Pálffy Ilona. Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzat jogosult országos nemzetiségi listát állítani, a nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben a február 19-én nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

Pálffy Ilona elmondta: már mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzat nyilvántartásba vetette magát a Nemzeti Választási Bizottságnál. A nemzetiségi választóknak március 23-áig kell regisztrálniuk, amennyiben az országgyűlési választáson nemzetiségük listájára szeretnének szavazni. (A nemzetiségi választópolgár egyéni választókerülete mellett nem pártlistára, hanem nemzetiségének listájára szavazhat.)

Pálffy Ilona megjegyezte, eddig a legtöbben a német nemzetiségi választók közül regisztráltak (21 ezren), illetve a romáknál (20 ezren), de például a görögöknél mindössze 239-en. 

Az NVI elnöke felidézte: négy évvel ezelőtt 22 022 szavazat kellett a kedvezményes mandátumhoz, ezt egyik nemzetiségi önkormányzat sem tudta elérni. 

 Az országos nemzetiségi önkormányzatoknak március 6-áig kell összegyűjteniük a szükséges számú aláírást, és bejelenteniük az országos listájukat. 
A nemzetiségek listájukkal kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben. A kedvezményes országgyűlési mandátumhoz a "normál" országos listás mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatszám negyede kell. A kedvezményes mandátumot szerző képviselőknek ugyanolyan jogaik vannak, tehát ugyanannyit ér a szavazatuk, mint az egyéniben vagy pártlistáról mandátumot szerező képviselőtársaiknak.