A CAS eljárást indított az orosz curlinges doppingtesztje miatt

Alekszandr Kruselnyickij mintájában meldonium nyomaira bukkantak - A Kreml szerint a NOB korrekten jár el

MH/MTI – 2018.02.19. 11:02 –

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eljárást indított a vegyespárosban bronzérmes orosz curlingpáros férfi tagjának pozitív doppingtesztje miatt.

orosz curlingFotó: Reuters

A bejelentés vélhetően arra utal, hogy a B próba megerősítette az első vizsgálati eredményt. A CAS a tiltott szert nem nevezte meg, de az ügyet jól ismerő forrás arról számolt be vasárnap, hogy Alekszandr Kruselnyickij mintájában meldonium nyomaira bukkantak.

A játékok idején a CAS hozza meg a fegyelmi határozatokat doppingvétségek esetében, a lausanne-i székhelyű testület ezért az olimpia alatt Phjongcshangban is működik.

Az orosz culingesre, aki feleségével, Anasztaszija Brizgalovával harmadik lett a vegyespárosok versenyében, vélhetően felfüggesztés vár, illetve a pozitív doppingteszt az érem elvesztésével járhat. Amennyiben erre kerül sor, a NOB-nak újra kellene ellenőriznie a negyedik helyezett norvégok mintáit, s csak ha mindent rendben talál, akkor ítélheti oda a bronzérmet a skandinávoknak.    

Az orosz curlinges pozitív tesztje azért különösen pikáns, mert az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, s azzal kizárta a phjongcshangi téli játékokról, csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereztek és indulási engedélyt kaptak bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vettek a számukra előírt ellenőrzéseken, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megjelöléssel szerepelnek Phjongcshangban.

A Kreml szerint a NOB korrekten jár el 

Nem kívánta kommentálni a vegyespárosban olimpiai bronzérmes Alekszandr Kruselnyickij orosz curlinges pozitív doppingtesztjével kapcsolatos híradásokat hétfőn Moszkvában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, de kijelentette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korrektül járt el a helyzetben.

 Peszkov arra intette az őt kérdező újságírókat, hogy várjanak a hivatalos moszkvai kommentárra a B-doppingteszt hivatalos eredményének bejelentéséig.

"A NOB ebben a helyzetben nagyon óvatosan és nagyon korrektül viselkedik" - mondta.