Karácsony sem állította meg a mélyrepülést

Hétértékelő. Deák Dániel: A szocialisták miniszterelnök-jelöltje valójában már a 2019-es önkormányzati választásra készül

Bán Károly – 2018.02.19. 00:55 –

Gyurcsány Ferenc célja az áprilisi választásokat követően egy általa dominált balliberális pártformáció létrehozása az MSZP romjain, így a választás egyik nagy kérdése az lesz, sikerül-e listán megelőznie a DK-nak az MSZP-t – állítja Deák Dániel politológus.

deák dániel újAz ellenzéki pártok a választók helyett továbbra is belső hatalmi harcaikkal vannak elfoglalva, amelyet jól jelez az MSZP kongresszusát követő, párton belüli zűrzavar – mondta lapunknak a múlt hét történéseit elemezve Deák Dániel politológus. Szerinte az MSZP-n belüli káosz arra vezethető vissza, hogy Karácsony Gergely nem váltotta be a szocialisták által hozzá fűzött reményeket, a zuglói polgármester nem tudta megállítani az MSZP mélyrepülését. Felidézte, a legfrissebb kutatások alapján a teljes népességen belül már az LMP is beérte a négy éve még a baloldalon egyeduralkodónak számító pártot. Emiatt egyre többen lázadnak az MSZP-n belül Karácsonnyal szemben. Sok helyi kampány­eseményre például már meg sem hívják a párt miniszterelnök-jelöltjét. Mindennek a kongresszuson is látszottak előjelei, ahol a küldöttek egyharmada nem szavazta meg az egyedüli jelöltként induló Karácsony Gergelyt.

Az elemző szerint jól láthatóan a Párbeszéd társelnöke sem bízik igazán a győzelemben, ő már a 2019-es önkormányzati választásra készül, amelyen várhatóan főpolgármester-jelöltként indul majd. Időközben Gyurcsány Ferenc elindította kampányát, amelyben egy nagyon szűk társadalmi csoporthoz igyekszik ugyan szólni, de azzal várhatóan magabiztosan bejut majd az Országgyűlésbe – hangsúlyozta Deák Dániel. Hozzátette, a DK-vezér célja az áprilisi választásokat követően egy általa dominált balliberális pártformáció létrehozása az MSZP romjain, így a választás egyik nagy kérdése az lesz, hogy sikerül-e listán megelőznie a DK-nak az MSZP-t.

Soros György nem lát elég erőt az ellenzéki pártokban, így az amerikai milliárdos a különböző nemzetközi szervezeteken és az általa finanszírozott NGO-hálózaton keresztül igyekszik beavatkozni a belpolitikai folyamatokba – magyarázta Deák. Úgy látja, Brüsszel mellett Soros az ENSZ-t is igyekszik felhasználni arra, hogy megváltoztassa Magyarország bevándorláspolitikáját. Az ENSZ Migrációs Globális Kompakt szövegét határok nélküli világot vizionáló liberális migránspárti emberek készítik elő, az egyezményt azért hoznák létre, hogy globális szinten egy migrációt támogató környezetet alakítsanak ki. Az ENSZ migrációs különmegbízottja olyan eredményesen támogatja Soros globális elképzeléseit, hogy spekuláns személyesen adta át neki a CEU Nyílt Társadalom Díját – mutatott rá a po- litológus. Megjegyezte, ezért rendkívül fontos a Stop Soros törvénycsomag-javaslat, amelyet, ha elfogadnak, véget vethet az illegális migrációt támogató szervezetek tevékenységének Magyarországon. Mivel a törvénycsomag kétharmados többséget igénylő részéhez jelenleg nincsen elegendő képviselője a kormánypártoknak az Országgyűlésben, így a választások tétje az lesz, sikerül-e növelni azoknak a politikusoknak a számát a törvényhozásban, akik hajlandók szembeszegülni Sorossal.