Nem vált irányt az Európa Tanács

Dunja Mijatovic korábban, már az EBESZ sajtóbiztosaként is „rendszeresen fellépett Magyarországgal szemben”

Őry Mariann – 2018.02.19. 00:50 –

Elődjéhez hasonlóan kritikus hozzáállást várhat hazánk az Európa Tanács új emberi jogi biztosától, annak előélete alapján.

Mijatovic 20180219 Mijatovic nem a megújulás szimbóluma (Fotó: OSCE - Mickey Kroell)

Döntés született múlt héten az Európa Tanács emberi jogi biztosa, a hazánkat a napokban is élesen bíráló Nils Muiznieks utódlásáról. Az ET parlamenti közgyűlése Dunja Mijatovicot, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős korábbi biztosát választotta új emberi jogi biztosának. Mijatovic április elsején lép hivatalba.

A szarajevói születésű médiajogi szakértő 1998-ban az egyik alapítója volt a bosznia-hercegovinai médiahatóságnak. „Tevékenységével elősegítette, hogy a háború utáni környezetben létrejöjjenek a média működésének jogi és politikai keretei” – állt az EBESZ közlemé­nyében. Részt vett az Európa Tanács szólásszabadság ügyében létrehozott egyik szakértői bizottságában, 2007 óta az Európai Médiaszabályozó Testületek Platformjának (EPRA) elnöke volt.

Mijatovic nem ismeretlen a magyar olvasók számára, hiszen 2011-ben a magyar médiatörvényt legaktívabban kritizáló európai szereplők közé tartozott. Azóta is többször megszólalt Magyarország ügyében, például a Népszabadság bezárása kapcsán is. Az EBESZ-nél egyébként Mijatovic elődje Haraszti Miklós, utódja pedig Harlem Désir francia szocialista politikus.

Az ET emberi jogi biztosának tisztségét „Muiznieks és elődei a nyílt társadalom szellemiségével töltötték ki” – mondta lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, hozzátéve, várhatóan e hagyományt folytatja majd Mijatovic is, „aki az ET-hez hasonlóan sóhivatal jelleggel bíró EBESZ sajtóbiztosaként rendszeresen fellépett hazánkkal szemben”.