Rómában semmi sem biztos

Minden a feje tetejére állhat az olasz választások másnapján, Silvio Berlusconi könnyen elfordulhat eddigi szövetségeseitől egy nagykoalíció érdekében

Őry Mariann – 2018.02.19. 00:49 –

Szoros eredmény várható a március 4-i olasz parlamenti választásokon, a jobboldalon létrejövő egység pedig kérdésessé válhat.
A legfrissebb felmérések szerint a Silvio Berlusconi-féle Forza Italia vezette jobbközép koalíció nyerheti meg az olasz parlamenti választásokat március 4-én. Múlt hét végén a Termometro Politico és a Demopolis is arra jutott, hogy a volt miniszterelnök szövetsége 37,5-38 százalékot kaphat. Második helyre futhat be a Demokrata Párt (PD) balközép szövetség 25,9-27 százalékkal. Ugyan a pártok versenyében az euroszkeptikus Öt Csillag mozgalom (M5S) nyerhet 26,3-28 százalékkal, azonban Olaszországban úgy számolnak, hogy mivel egyedül nem tudnának kormányozni, valamilyen koalíció kerül kormányra az M5S ellenében.

A jobboldali szövetség fő vonalát adó erők, Berlusconi pártja 15,9, az Északi Liga (Lega Nord) 14,8, az Olasz Testvérek (FdI) pedig öt százalékra számíthat. Az elmúlt hónapokban többször is felröppent a pletyka, hogy Berlusconi hátat fordíthat szövetségeseinek, köztük az egyre népszerűbb Matteo Salvininek, aki a bevándorlásellenes Lega Nordot vezeti. „Senki sem beszél esetleges választás utáni szövetségekről, mert előbb a saját szavazóik­hoz kell szólniuk. Március ötödikén azonban a helyzet a feje tetejére fog állni” – nyilatkozta a Reutersnak Maurizio Pessato, az SWG közvélemény-kutató cég vezetője. Ahogy a Reuters rámutatott, a szövetséges Berlusconi és Salvini napi szinten civakodik, míg utóbbi kilépne az unióból és az eurózónából, előbbi Európa- és európárti mérsékelt. Pessato szerint a választás másnapján értelmüket vesztik a mostani szövetségek, csak a pártok egymáshoz fűződő viszonya számít majd. Rosario Crocetta, Szicília korábbi PD-s kormányzója a Reutersnak azt mondta, pártja vezetője, Matteo Renzi keresni fogja a megállapodást Berlusconival a választás után. Renzi közeli szövetségese, Marco Minniti belügyminiszter pedig azt mondta, nyitott egy nagykoalícióra.

A VoteWatch uniós ügyekkel foglalkozó intézet megvizsgálta, hogyan szavaznak a Forza Italia és a PD képviselői az EP-ben. Berlusconiék sokkal gyakrabban szavaznak együtt a balközép párttal, mint a Lega Norddal. Az elemzés arra is rámutatott, hogy roppant ingatag lenne a populistának nevezett két párt együttműködése, mert míg a Lega Nord jobboldali, az M5S sok kérdésben a szélsőballal szavaz együtt.