A híresztelésekkel ellentétben nem késik a béremelés

Napokon belül utalja az államkincstár az egészségügyi szakdolgozóknak járó különbözetet, a megemelt fizetést egyben először márciusban kapják meg az érintettek

Velkei Tamás – 2018.02.15. 01:36 –

Február 20-án érkezik meg az egészségügyi szakdolgozók előrehozott nyolcszázalékos illetményemelése – közölte lapunkkal a humántárca. A kormány az egészségügyi dolgozók számára minden, jogszabályban is vállalt béremelést teljesített és teljesít.

4 20180214

Az egészségügyi szakdolgozók novemberről előrehozott nyolcszázalékos illetményemelésével járó bérkülönbözetet az államkincstár januárig visszamenőleg február 20-án utalja el. Mindez nyolcvanezer dolgozót érint, akik márciustól már automatikusan a megemelt alapbért kapják. A szakdolgozók 2019. november 1-jétől további bruttó nyolcszázalékos alapbéremelésre számíthatnak, ezzel az egészségügyi szakdolgozók bére 2016 és 2019 között átlagosan hatvanöt százalékkal emelkedik. A kormány eddig négyszázmilliárd forintot fordított az egészségügyi dolgozók béremelésére.

Ennek köszönhetően egy négy-hat éves munkaviszonnyal, felsőfokú végzettséggel rendelkező szakápoló átlagkeresete a 2016. januári 268 607 forintról az előrehozott béremeléssel 382 354 forintra emelkedik, 2019-ben pedig várhatóan már 412 900 forint lesz.

A kormány az egészségügyi dolgozók számára minden, jogszabályban is vállalt béremelést, bérkiegészítést teljesített és teljesít – közölte lapunkkal az egészségügyért felelős államtitkárság. A közösségi médiában egy olyan átsorolási dokumentum kering, amelyben a változatlan illetmény szerepel. Az irat azonban a minden év elején kiadott, a közalkalmazottak törvényben meghatározott átsorolásáról szól, nincs köze az ágazati illetményemelésekhez. A dokumentum január 10-én készült, a visszamenőleges hatályú bérfejlesztést meghatározó kormányrendeletet pedig február 1-jén hirdették ki.

A kormány az ágazati reprezentatív szakszervezetek és stratégiai partnereik kérésére a novemberre tervezett nyolcszázalékos béremelést előrehozta idén január 1-jére, az erről szóló megállapodást tegnap aláírták. Ez tartalmazza, hogy január 1-jétől az Országos Mentőszolgálat dolgozói is további tízszázalékos alapbéremelésben részesülnek.