Bátrabban mernek tervezni a fiatalok

Reneszánszát éli a házasság Magyarországon

Pálfy Dániel Ábel – 2018.02.15. 01:33 –

A családtámogatások mindegyikét megőrzik a kormánypártok, ha bizalmat kapnak a választáson – mondta tegnap a családügyi államtitkár. Novák Katalin közölte azt is, a friss felmérések szerint a fiatalok házasságban képzelik el a jövőjüket.
A házasság nem ment ki a divatból, Magyarországon reneszánszát éli, a fiatalok bátrabban mernek tervezni, kiszámíthatóbbnak, biztonságosabbnak érzik a jövőjüket – mondta tegnap a humántárca családügyi államtitkára. Novák Katalin emlékeztetett, hogy míg 2002 és 2010 között drámaian, huszonhárom százalékkal csökkent, addig 2010-től 2016-ig negyvenhat százalékkal emelkedett a házasságkötések száma. Ezzel párhuzamosan kevesebben válnak el. Közölte, több friss felmérés is azt igazolja, hogy a fiatalok házasságban, családban, gyerekekkel képzelik el a jövőjüket. Kiemelte, eddig 4,8 milliárd forintot fordítottak a 2015-ben bevezetett havi nettó ötezer forintos házassági adókedvezményre, amely már két évig jár a házasságkötést követő naptól a pároknak. Novák Katalin közölte, ha a kormánypártok bizalmat kapnak az áprilisi országgyűlési választáson, a családtámogatások mindegyikét megőrzik, illetve bővítik.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) csepeli rendezvényén a szervezet jegyescsomagjáról számoltak be, amellyel a házasságot tervező párokat ajándékozzák meg az önkormányzatokkal közreműködve.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke kijelentette, a jegyescsomag annak a szimbóluma, hogy a csepeli önkormányzat vezetése és a civil szervezetek értéknek tartják a jegyességet, a házasságot, és segíteni akarják a párokat.

Király Nóra, a Ficsak alapítója, Újbuda alpolgármestere közölte, a jegyescsomaggal, amely többek között „esküvői munkafüzetet”, a Jövőnk könyve – házasságra hangolva című könyvet, valamint a humántárca házasulandókat érintő tájékoztató kiadványait tartalmazza, az a céljuk, hogy a házasságokat megerősítsék, és minél kevesebben váljanak el.

Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere szerint minden önkormányzati döntésük a csepeli családokról szól, példaként említett egy óvodaépítést, egy bölcsődefejlesztést, valamint az újszülötteknek és szüleiknek szóló babacsomagot.

Ehhez kapcsolódik a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése, amely szerint tavaly kissé megtorpant a házasságkötések számának hét évig tartó növekedése, ugyanis 2017-ben novemberig 48,2 ezer frigyet kötöttek, amely éves összevetésben csekély, 2,5 százalékos csökkenést jelent.