Szijjártó: Nem engedünk Kijev zsarolásának

Sziklaszilárd az álláspontunk a kirekesztő oktatási törvény kapcsán – reagált a magyar külügy az ukrán vádaskodásra – Ungvári magyar irodákat ért titokzatos támadás

Veczán Zoltán – 2018.02.15. 01:20 –

Nem hagyjuk, hogy a kárpátaljai magyarok meglévő jogait elvegyék – reagált Szijjártó Péter külügyminiszter arra, hogy Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter hevesen nekiesett a magyar álláspontnak, manipulatívnak nevezve azt az igényt, hogy a magyar kisebbséggel is egyeztetni kellene az őt sújtó törvényeket. Az ukrán belügyminiszter közölte, arcátlannak tartja Szijjártó nyilatkozatát.

Szijjártó 20180214 A migráció megállításáról is beszélt Domingos Custódio Vieira Lopes angolai külügyi államtitkárral Luandában Szijjártó Péter  (Fotó: KKM)

Durván nekiestek az ukrán parlamentben a kirekesztő oktatási törvény kapcsán kialakult a magyar álláspontnak. A szerdai kormányülésen Lilija Hrinevics oktatási miniszter manipulatívnak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatát, amely szerint Ukrajna addig ne alkalmazza az elemi iskolák felső tagozatától az anyanyelvi oktatást betiltó jogszabályt, amíg az érintett magyar kisebbséggel nem konzultált. Arszen Avakov belügyminiszter még tovább ment, ő „arcátlannak és elfogadhatatlannak” nevezte Szijjártó szavait. Többek között azokat, amelyek szerint hazánk ragaszkodik ahhoz, hogy mindaddig blokkolja Ukrajna európai integrációját, ameddig az oktatási törvény inkriminált hetedik cikkelyének kérdését megnyugtató módon nem rendezik – hiszen Budapestnek nincs más eszköze a kárpátaljai magyarság védelmére.

Ez most azt jelenti, hogy Magyarország vétója miatt például nem ülhetett össze az Ukrajna–NATO bizottság védelmi miniszteri szintű találkozója, amiért elsősorban Kijevet rótta meg a katonai szövetség főtitkára. Hrinevics ugyanakkor kijelentette, hogy éppen a Velencei Bizottság elvárásainak megfelelően haladnak a törvény további átdolgozásában, például nem 2020-ban, hanem további türelmi időt adva, csupán 2023-ban tervezik kiirtani a kisebbségi nyelvhasználatot az iskolákból. És nehezményezte azt is, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség képviselői lemondták a találkozójukat vele, miután kiderült, hogy Kijev félreinformálta őket, és szó sem lesz az ismert hetedik cikkelyről.

Minderre ugyancsak tegnap Szijjártó úgy reagált: „Sem zsarolással, sem sértegetéssel nem lehet bennünket eltántorítani. A zsarolásnak ellenállunk, a sértegetés lepereg rólunk.” Felszólította az ukrán kormány tagjait, hogy térjenek vissza a nemzetközi jog tiszteletéhez, és ne vegyék el a magyar kisebbség szerzett jogait, hiszen a kárpátaljai magyaroknak joguk van az anyanyelvi oktatáshoz. Hozzátette: az nem tárgyalási alap, hogy Kijev mennyi idő alatt akarja elvenni a kárpátaljai magyarok jogait, valamint idézte a Velencei Bizottság jelentésének 125. pontját, amely szerint „helyes megoldás az lenne, ha a 7-es cikkelyt egy kiegyensúlyozottabbra cserélnék”.

Kárpátalja kormányzója, Hennagyij Moszkal eközben arról tájékoztatott, hogy megoldódott a KMKSZ ungvári székháza ellen elkövetett, február 4-i Molotov-koktélos támadás ügye. A tettesek az egyik euró­pai uniós tagországban működő oroszbarát radikális szélsőjobboldali szervezet tagjai voltak. A szervezet oroszbarát, pánszláv eszméket vall, és az említett személyek a szakadárok oldalán küzdöttek a kelet-ukrajnai harcokban – tette hozzá. 


Újranyílt az angolai nagykövetségünk

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap újranyitotta a magyar nagykövetséget Angolában. Az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország a következő időben több figyelmet fordít az együttműködésre Angolával, s ennek egyrészt gazdasági, másrészt biztonsági okai vannak. Hangsúlyozta: a migráció igenis megállítható, Angolában elképesztő erőfeszítéseket tesznek a határok védelmére a jelentős migrációs nyomással szemben. Európának meg kellene becsülnie azokat az afrikai országokat, amelyek sem kibocsátói a migrációnak, sem tranzitútvonalként nem szolgálnak – tette hozzá. Szijjártó Luandában találkozott az angolai alelnökkel, a parlament elnökével és több miniszterrel. (ŐM)