„Veszélyes az ENSZ-paktum”

Frontex: Duplájára nőtt az olasz partokra érkező bevándorlók száma

Harle Szilvia – 2018.02.15. 01:18 –

Ellehetetlenítené a hatékony nemzetállami intézkedéseket az ENSZ globális migrációs egyezménytervezete – írta friss elemzé­sében az Alapjogokért Központ.
Hiába különül el formálisan egymástól a menekültekre és a migránsokra vonatkozó szöveg az ENSZ globális migrációs paktumaiban, egységes vezérlő elvük továbbra is a bevándorlók különböző kategó­riáinak összemosása, az illegális migráció legalizációja, megszervezése a migránsok számára – derül ki az Alapjogokért Központ lapunkhoz is eljuttatott elemzéséből. Mint írják, a dokumentumok minden bevándorló számára megkönnyítenék a családegyesítést, ráadásul a jövőben még a menekülteket sem lenne célszerű táborokban elhelyezni, hanem inkább a többségi társadalom által lakott településeken kellene letelepíteni őket. A paktum legkritikusabb eleme a vizsgálat szerint az, hogy lényegében ellehetetlenítené a hatékony nemzetállami intézkedéseket: célul fogalmazza meg a jogellenes határsértések dekriminalizálását, és önkéntes alapra helyezné a visszaküldés-visszatérés ügyét. Mint írják, a globális migrációs paktum tárgyalása február 20-án kezdődik. A közgyűlésben többségben vannak a kibocsátó országok, amelyeknek érdekük a migrációs szabályok legalizálása.

Időközben az EU part- és határvédelmi ügynöksége, a Frontex jelentése szerint nagyjából kétszeresére nőtt a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba érkező migránsok száma januárban a tavalyi év végi adatokhoz képest, de ez még mindig meglehetősen alacsonynak számít. A Frontex adatai szerint az országban regisztráltak száma januárban elérte a 4800-at.

Az ENSZ szakértői szerint nem várható, hogy a közeljövőben rendeződik a politikai helyzet az Olaszországba érkező migránsok fő kiindulási pontján, Líbiában. A szervezetnek nem sikerült erősítenie a megbékélés vágyát az egymással harcoló felekben – áll a Biztonsági Tanács számára készített jelentésben, amelyből az AP ismertetett részleteket.