Drágultak a szántóterületek

Tavaly a hektáronkénti átlagár megközelítette a másfél millió forintot, a növekedés mértéke az olcsóbbnak számító északi megyékben is elérte a tíz százalékot

Zováthi Domokos – 2018.02.15. 01:10 –

A legmagasabb földárak tavaly Budapesthez tartoztak, ahol 2,411 millió forint volt a hektáronkénti átlagár, amely Magyarország összes régiójában egymillió forint felett mozgott.

11 20180214

A termőföld hektáronkénti átlagára 1,429 millió forint volt tavaly hazánkban – derült ki az Agrotax elemzéséből, amelyet tegnap mutattak be Budapesten. Sáhó Ákos, a termőföld-értékelés online programját kifejlesztő cég ügyvezetője hozzátette, hogy ez az adat több mint tizenhat százalékkal nőtt a 2016-oshoz képest. Elmondta, Magyarországon az összes régióban egymillió forint felett volt a föld átlagára hektáronként. A legmagasabb átlagos árak a Dél-Alföldön – 1,652 millió forint –, míg a legalacsonyabbak Észak-Magyarországon – 1,116 millió forint – tapasztalhatók.

Szabó Dániel Róbert közgazdász a megyei statisztikákat elemezve kifejtette, hogy a legmagasabb átlagárak a fővároshoz tartozó földeket jellemezték, hektáronként 2,411 millió forinttal, a második és harmadik helyen Hajdú-Bihar – 1,857 millió forint – és Békés megye – 1,854 millió forint – állt. A legolcsóbban Nógrád megyében keltek el a földek, ott 947 ezer forint volt az átlagár, amely a vizsgált időszakban csak ebben a megyében maradt egymillió forint alatt. A vizsgált összes földterületnek több mint az egyharmadát adták a vegyes művelési ágú földterületek összesen 98 ezer hektáros forgalommal. A harmadik legnagyobb értékesítési volument az erdőknél könyvelték el közel 37 ezer hektáros összforgalommal, ami mintegy 13 százalékát adta az összes értékesítésnek a vizsgált időszakban. A gyep, rét, legelő művelési ágú területek nyolcezer hektárt alig meghaladó forgalommal az összes forgalom mintegy három százalékát tették ki. Az Agrotax adatai szerint a legtöbb föld – mintegy hetvenháromezer hektár – az Észak-Alföldön cserélt gazdát, és több mint negyedét adta a forgalomnak, megyei szinten pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Somogy és Szabolcs-Szatmár megye állt az élen. Megyénként húsz- és harmincezer hektár közötti volt az értékesített összterület nagysága.

A legkisebb földterületeknek – egy 307 hektárnyi, Budapesthez tartozó föld mellett – Komárom-Esztergom, Vas, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Fejér megyében lett új tulajdonosa.

Tavaly a szántók átlagára Magyarországon megközelítette a másfél millió forintot hektáronként. Egy hektárnyi szántóterület átlagosan 1,477 millió forintba került. Ez az érték mintegy tizenhárom százalékos növekedést mutat az előző évhez viszonyítva.

Az árak mindegyik megyében növekedtek, többségükben tíz százalékot meghaladó mértékű volt a drágulás. A legnagyobb átlagos áremelkedést Hajdú-Bihar megyében regisztrálták, mintegy huszonhét százalékos növekedést. Budapesten is húsz százalékkal voltak magasabbak az árak a vizsgált időszakban. Bács-Kiskun, Somogy, Békés, Komárom-Esztergom megyében tizenöt-húsz százalék közötti drágulás következett be. A szántóterületek esetében egy régióban sem volt egymillió forint alatt az átlagár. A legmagasabb árak a Dél-Alföldön – 1,725 millió forint hektáronként – voltak, de az Észak-Alföld – 1,543 millió forint hektáronként – és Közép-Magyarország – 1,501 millió forint hektáronként – régiókat is másfél millió forint feletti átlagárak jellemezték.


Nőtt a tehénállomány, kevesebb a juh

A szarvasmarha-állomány 2010 óta tartó növekedése tovább folytatódott, számuk megközelítette a 870 ezret. A tehénállomány egy év alatt tizenkétezerrel, 395 ezerre nőtt – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. A tyúkok száma 32 millió 844 ezer volt, 183 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. A tojóállomány 11 millió 188 ezer volt, ami egy év alatt 252 ezres csökkenés.

A sertések száma 2,87 millió volt, 37 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Az anyakocák száma hatezerrel, 172 ezerre csökkent a 2016. decemberi állományhoz viszonyítva. A juhállomány 1,146 milliós, az anyajuhok száma 810 ezer volt, előbbi hat, utóbbi tízezerrel több, mint 2016. december 1-jén. Tavaly júniushoz viszonyítva a szarvasmarha-állomány, a tehénállomány és a sertések száma nőtt. Az anyakocák és a juhok száma kismértékben csökkent.