Kezdődik az idei lomtalanítás

Százezer forintos bírság járhat a közterület-szennyezésért

PS – 2018.02.15. 01:08 –

A mai nappal – elsőként a XIII. kerületben – megkezdődik az idei lakossági lomtalanítás a fővárosban. Az elszállítást végző Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. az érintett önkormányzatokkal egyeztetve a kerületeket idén is körzetekre osztotta azért, hogy rövidebb ideig okozzanak kellemetlenséget a lakóknak, a gyalogosoknak és az autósoknak.
A lomok kihelyezésének időpontjáról Budapest nyolcszázezer háztartását hét–tíz nappal a lomtalanítást megelőzően hivatalos levélben tájékoztatják, valamint a társasházak lépcsőházaiban plakátokat is elhelyeznek. Arra kérik a lakókat, hogy tartsák be az előírásokat, illetve lomjaikat a kikészítés napján csak 18 óra után helyezzék ki – áll a társaság közleményében. A háztartási veszélyes hulladékok (például festékek, oldószerek, akkumulátorok) minden körzetben az ideiglenes átvevőhelyeken adhatók le a lomtalanítás napján. Lehetőség van arra is, hogy a felesleges, de más számára még használható tárgyakat az úgynevezett Szemléletformáló és Újrahasználati Központokba vigyék, amelyek egész évben elérhetők. Aki a jelzettől eltérő időpontban vagy nem a kijelölt helyre rakja a lomokat, az közterület-szennyezési szabálysértést követ el, amiért akár százezer forintos büntetést is kaphat. Az elszállítás után az útburkolatot letisztítják, de a járdák takarítása az ingatlantulajdonosok feladata – hívja fel a figyelmet az közterület-fenntartó.

Az időpontokról a lakóhely pontos megadásával telefonon (06-80/353-353), valamint az fkfzrt@fkf.hu e-mail címen lehet érdeklődni.