Pipita  pipás

Labdarúgás. Higuaín szerint könnyű a fotelból kritizálni, gyorsan változott a szurkolók véleménye

RR – 2018.02.15. 01:06 –

A Juventus hiába vezetett két góllal már a kilencedik percben a Tottenham Hotspur elleni BL-mérkőzésen, nem utazhat előnnyel Londonba. Hiába szerzett Gonzalo Higuaín két gólt is szinte első két labdaérintéséből, egyetlen klubtársa sem kapott annyi kritikát, mint ő.

Higuaín 20180214 Taps a közönségnek. Középen Higuaín arca csalódottságot tükröz (Fotó: Reuters - Max Rossi)

Kevés látványosabb példa van a kedd esti mérkőzésnél arra, miért nem tudja Gonzalo Higuaín végleg elnyerni a Juventus-szurkolók szívét. Torinóban, a BL-nyolcaddöntő első mérkőzésének 73. másodpercében a hálóba zúdította Miralem Pjanic pazar átadása után a labdát. Néhány perccel később belőtte a csapata számára megítélt büntetőt – s majdnem kirohant a világból nagy boldogságában. Kilenc perc alatt két gólt is szerzett ő, akit a legtöbbször azért kritizálnak, mert nem lő gólt az igazán fontos, nagy meccseken. Pályafutása során először rúgott két gólt angol csapatnak. Nem kilencven, hanem kilenc perc alatt. Alkalmasint a meccs első tizede mutatta a Pipitának becézett csatár egyik arcát, a hátralévő kilenctized pedig a másikat. Az első félidő közepén kihagyott egy ziccert, aztán a játékrész utolsó lövésével szinte lerombolta tizenegyesből a lécet. Ha a két lehetőségből csak az egyiket értékesíti, ő a nap hőse. Így, miután a Spurs játékban látványosan az olasz bajnok fölé kerekedett a mérkőzés egészét tekintve, s Kane és Eriksen egy-egy góljának köszönhetően megőrizte Torinóban is a veretlenségét, Hi­guaín magyarázkodhat.

A közösségi médiában posztolt: „Könnyű a meccs után beszélni a karosszékben ülve. Amikor 2–0-ra vezettünk, minden tökéletes volt, aztán a vélemények túl gyorsan megváltoztak 2–2 után. Nem foglalkozunk a felhajtással, elmegyünk Londonba, s kiharcoljuk a továbbjutást. Nagy ölelés mindazoknak, akik valóban szeretik a Juventust.” Tudjuk be felfokozott érzelmi állapotának a véleményét, hogy aki kritizál, az nem szereti a Juvét – talán nem is ez a lényeg. Sokkal inkább az, miért vette Allegri, sőt még a példás sportszerűsége miatt mindenütt példaképnek tekintett Buffon is igazságtalannak a szurkolók elégedetlenségét. A Juventus álomszerűen kezdett, de aztán minden csapatrészében vereséget szenvedett a hátralévő nyolcvan percben a Tottenhamtől. Higuaín megsértődhet, de továbbra is jellemzi a kétarcúság. Kiváló a mérlege, 52 gólt szerzett az eddigi 89 hivatalos meccsén a „zebrák” mezében, ez 0,58-as átlag. Összehasonlításul: a Juve történetének négy legeredményesebb játékosa közül Alessandro Del Piero gólátlaga 0,41, Giampiero Bonipertié 0,38, Roberto Bettegáé 0,36, David Trezeguet-jé 0,53. Csak az ötödik legtöbb gólt elérő, egyébként ugyancsak argentin Omar Sivori átlaga jobb: 0,63. Higuaín a Valentin-nap előestéjén elnyerhette volna a Juve-hívők szívét. Ám ezt az esélyt, miként a tizenegyest, kihagyta.

Elégedett lehetett  viszont a Tottenham argentin vezetőedzője, Mau­ricio Pochettino: „Nagyszerű volt a tartásunk egy olyan együttes ellen, amely az utóbbi években két BL-finálét játszott. Fiatal, tapasztalatlan csapatunk remekül helytállt, a játékosok fantasztikus teljesítményt nyújtottak, ennek köszönhető, hogy kedvező helyzetből várhatjuk a március 7-i visszavágót – nyilatkozott Pochettino. wBajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések. Juventus FC–Tottenham 2–2, FC Basel–Manchester City 0–4. (A visszavágókat március 7-én rendezik.) A szerdai mérkőzések lapzárta után értek véget.