Bombameglepetések a férfitornán

Jégkorong. A szlovákok fordítottak az oroszok ellen, a szlovénok hosszabbítás után legyőzték az amerikai válogatottat

RR – 2018.02.15. 01:01 –

Megkezdődött az olimpia férfi jégkorongtornája. A sportág legjobbjai nélkül, mert a nemzetközi szövetség és a világ legerősebb jégkorong-bajnoksága, az NHL közti nézetkülönbség odáig fajult, hogy az észak-amerikai liga nem iktatott be szünetet az olimpiai torna idejére, s nem járult hozzá, hogy a játékosok részt vegyenek az olimpián.

Ezért nincs ott Pjongcsangban például Sidney Crosby, aki Szocsiban még a kanadaiak csapatkapitánya volt, s aki most az a hokiban, aki Lionel Messi a futballban. Jellemző a mezőnyre, hogy mindössze egy olyan játékos, az orosz Pavel Dacjuk akad a 300 olimpiai résztvevő között, aki korábban volt már világbajnok és Stanley Kupa-győztes is. Az NHL-sztárok nélkül olyan az olimpia, mintha beülne az ember egy előkelő kávészalonba, s ott csak pótkávét szolgálnának fel.

Némileg más állásponton van néhány kanadai forrás, a Canada­sportsbetting.ca például úgy véli, nem is baj, hogy a nagymenők hiá­nyoznak, ez kitárja a kaput néhány, utolsó nagy dobásra készülő rutinos játékos és sok-sok feltörekvő fiatal előtt. Szép gondolat, kíváncsiak lennénk, mennyiben osztják például az amerikaiak és a KHL-ben szereplő játékosokra építő oroszok. Mindkét válogatott nagy meglepetésre kikapott az első napon. Az oroszokat a szlovákok (3–2), az amerikaiakat a hősiesen korongozó szlovénok verték meg (3–2). A szlovénok – akik áprilisban a magyarok ellenfelei lesznek a budapesti divízió I/A vb-n – két harmad után kétgólos hátrányban voltak az amerikaiakkal szemben. A 46. percben sikerült a szépítés Jan Urbas révén. A hajrában az NHL-t is megjárt Jan Mursak egyenlített, így jöhetett a hosszabbítás, amelyet a 38. másodpercben Mursak zárt le.


A szerdai eredmények

Hódeszka, férfi félcső. Olimpiai bajnok: Shaun White (Amerikai Egyesült Államok), 2. Hirano Ajumu (Japán), 3. Scotty James (Ausztrália).

Északi összetett, egyéni, normálsánc és 10 km sífutás. O. b.: Eric Frenzel (Németország), 2. Vatabe Akito (Japán), 3. Lukas Klapfer (Ausztria).

Gyorskorcsolya, női 1000 m. O. b.: Jorien ter Mors (Hollandia), 2. Kodaira Nao (Japán), 3. Tagaki Miho (Japán).

Szánkó, férfi kettes, O. b.: Tobias Wendl, Tobias Arlt (Németország), 2. Peter Penz, Georg Fischler (Ausztria), 3. Toni Eggert, Sascha Benecken (Németország).


A csütörtöki program (magyar idő szerint)

Curling: női és férfi selejtező 1 és 6 óra. Műkorcsolya: páros kűr 2.30. Szkeleton: férfi 1. és 2. futam 2, 3.30. Alpesi sí: női óriás-műlesiklás (Hozmann Szonja, Maróty Mariann) 2 és 5.45, férfi lesiklás (Kékesi Márton) 3.30. Hódeszka: férfi krossz selejtező 3, döntő 6.45. Jégkorong. Nők, A csoport: Egyesült Államok–Kanada 4.10, Orosz csapat–Finnország 8.40. Férfiak, A csoport: Csehország–Koreai Köztársaság 13.10, Svájc–Kanada 13.10. C csoport: Finnország–Németország 4.10, Norvégia–Svédország 8.40. Sífutás: női szabadstílusú 10 km (Szőcs Emőke) 7.30. Gyorskorcsolya: férfi 10 000 m 12. Sílövészet: női 15 km 9.15, férfi 20 km 12.20. Síakrobatika: női ugrás selejtező 12. Szánkó (1): vegyes váltó 13.30.