Az ukrán helyzetről tárgyalt Porosenko és Putyin

Hétfőn volt a minszki békeszerződés harmadik évfordulója

MH/MTI – 2018.02.14. 11:46 –

Petro Porosenko ukrán államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt telefonon a Münchenben rendezendő Ukrajna-találkozóról - írta szerdára virradóra a Zerkalo Nedeli című ukrán napilap.

A még hétfőn lezajlott beszélgetésben a fogolycseréről, valamint az Oroszországban bebörtönzött ukrán határvédők elengedéséről is szó esett - tette hozzá az újság az elnöki hivatalt idézve.
Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hívást Porosenko kezdeményezte. Az ukrán vezető együttérzését fejezte ki Putyinnak a 71 halálos áldozatot követelő Moszkva környéki légi katasztrófa miatt. A politikus felajánlotta Ukrajna segítségét a szerencsétlenség okainak felderítésében. A Szaratovszkije Avialinyii légitársaság Orszkba tartó An-148-as repülőgépét Ukrajnában gyártották.
Porosenko és Putyin ritkán beszél telefonon egymással, legutóbb 2017 júliusában érkezett hír hasonló beszélgetésről.
Hétfőn volt a minszki békeszerződés létrejöttének harmadik évfordulója.
Pénteken Ukrajnáról szóló, miniszteri szintű találkozót tartanak a müncheni biztonságpolitikai konferencia keretében.
Kijev és Moszkva között különösen feszült a helyzet azóta, hogy Oroszország 2014 elején megszállta, majd annektálta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet. Moszkva emellett támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat az ukrán hatóságokkal folytatott harcban. Az ukrajnai konfliktusban az ENSZ adatai szerint eddig több mint tízezren vesztették életüket. A válság rendezése érdekében 2015 februárjában Minszkben nemzetközi közvetítés eredményeként egyezményeket írtak alá, amelyek többek között előirányozzák a szakadárok és az ukrán fegyveres erők közötti tűzszünetet, a szembenálló felek közötti politikai párbeszéd megindítását, ám megvalósításuk egyre csak húzódik.