Irán szerint a nyugat gyíkokkal támadja a rendszert

Az egykori vezérkari főnök szerint Izrael és a nyugati országok gyíkokkal és kaméleonokkal kémkedik az atomprogram után

MH – 2018.02.14. 10:55 –

Haszan Firuzábádi egykori iráni vezérkari főnök szerint Iránban környezetvédőnek álcázott nyugati kémek munkálkodnak, üzelmeikhez pedig gyíkokat és kaméleonokat használnak fel, így próbálják feltérképezni az ország atomprogramját.

Firuzábádi szerint ezért is indokolt a környezetvédők és turisták szorosabb ellenőrzése. Indoklása szerint a környezetvédők eddig is gyanús útvonalakon jártak, egyes nonprofit szervezetek pedig annak ürügyén, hogy Palesztinának gyűjtenek segélyt, az ország atomlétesítményeinek közelében végeztek titkosszolgálati tevékenységet. Az egykori vezérkari főnök szerint a környezetvédők gyíkokat és kaméleonokat használtak a kémkedéshez, mivel ezeknek az állatoknak „a bőre vonzza az atomsugarakat”, így a begyűjtött állatok vizsgálatával a nyugati hatalmak megállapíthatják, hol találhatóak az iráni uránbányák. Firuzábádi felhívta rá a figyelmet, hogy a hatóságok azután fogtak gyanút, hogy több turistánál is gyíkokat találtak, de „a kémek minden esetben kudarcot vallottak”.

A nyugati média figyelme azután fordult az ország környezetvédői felé, hogy egy kanadai-iráni kettős állampolgárságú professzor a hatóságok állítása szerint öngyilkos lett a börtönben – ő is épp az iráni őshonos fajok, többek között egyes gyíkok megmentésén dolgozott, amikor kémkedés vádjával őrizetbe vették. 

(NYpost)