Baranya RóbertSúlytalanság

Az Európai Unió kvótaötlete után nemrég újabb támogatást kapott az illegális bevándorlók támogatásának terve, ezúttal az ENSZ-től

Baranya Róbert – 2018.02.14. 01:39 –

Azon túl, hogy ismét a hétköznapi élet valós problémáival nem nagyon találkozó bürokraták megint kiötlöttek valami nagyszerűt, tulajdonképpen arról van szó, hogy egy újabb szervezetnek sikerült a könnyebb utat választania a világ egy részét egyre jobban fenyegető probléma megoldására. Tette ezt úgy, hogy egész működése nagyjából ugyanolyan kudarc, mint elődjéé, az első világháború után létrehozott Népszövetségé. Ennek alapokmányának aláírói arra szövetkeztek, hogy előmozdítsák a békét és a biztonságot, megelőzzék és elkerüljék a háborús konfliktusok kialakulását. Ma már tudjuk, hogy ez nem sikerült. Kicsit másképp megfogalmazva az Egyesült Nemzetek Szervezetét is ezzel a céllal hozták létre – kiemelve a világbéke biztosítását –, de ma már látjuk, hogy nekik sem sikerült.

Az átlagpolgár leginkább akkor hall az ENSZ-ről, amikor a szervezet Biztonsági Tanácsa elítél valakit. Ezt nagyjából havonta megteszi, ám ez leginkább pusztába kiáltott szó, következmények ugyanis alig vannak. Ugyanez a helyzet a szankciókkal, amelyekkel még egyetlen elítélt vagy elítélendő hatalmat sem sikerült térdre vagy legalább meghátrálásra kényszeríteni.

Az ENSZ békefenntartóinak sem termett túl sok babér az elmúlt évtizedekben, legnagyobb szégyenüket tőlünk nem messze, a délszláv háború talán legszörnyűbb mementója, az 1995-ös srebrenicai mészárlás kapcsán könyvelhették el, amikor négyszáz holland békefenntartó nézte végig tétlenül, ahogy Ratko Mladic csapatai szisztematikusan kivégeznek több mint nyolcezer bosnyák fiút és férfit.

A kéksisakosok többsége Afrikában teljesít szolgálatot, hasonlóan nem sok sikerrel. Az elmúlt évtizedekben nap mint nap törtek ki a fekete kontinensen helyi háborúk, népirtások vették el ártatlan milliók életét, százezreket kényszerítettek arra, hogy hagyják el otthonukat. Nem túlzás, hogy permanens humanitárius katasztrófa zajlik a földrészen már évtizedek óta.

És akkor ez a szervezet ad ki iránymutatást, amellyel nem arra törekszik, hogy helyben oldja meg a problémát, vagy kikényszerítse ezt a vezető hatalmaktól, hanem a könnyebb utat választva azzal foglalkozik, mit kell tenniük a migránsok által megcélzott országok vezetőinek, hogy az illegális bevándorlóknak ne csorbuljanak az emberi jogai, és megfelelően be tudjanak illeszkedni. Emellett bővítenék a legális (!) migrációs útvonalakat, és óva intenek attól, hogy bármelyik állam hatósága esetleg őrizetbe vegye a migránsokat. Gyakorlatilag megint biankó csekket nyomnak ezeknek a szerencsétlen embereknek a kezébe, akik persze élnek majd a lehetőséggel, és hátrahagyva mindent, elvándorolnak Európa gazdagabb államaiba, hogy ott aztán ne történjen velük semmi. Mert nem jó nekik itt, ez már kiderült. Nem találják a helyüket, nem tudnak beilleszkedni egy teljesen más társadalomba, kultúrába. Láthatóan hiába mantrázza a magyar kormány is, hogy helyben kell segíteni, az erősebb lobbi ezt az elvet lemossa az asztalról, helyette újabb kapukat nyittat a bevándorlás előtt. Ez a tanulsága az ENSZ legújabb egyezménytervezetének.