Maradhat a kedvezményes adó

Koji László: Brüsszel az eddigieknél nagyobb szabadságot biztosítana a 2020 utáni uniós ciklusban az egyes tagállamok számára a megfizethető áfa megállapítására

Gazsó Rita – 2018.02.14. 01:25 –

Az építők szerint folytatódik a növekedés, továbbra is azt gondolják, hogy marad a kedvezményes áfa. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke úgy fogalmazott, a korábbinál nagyobb szabadságot biztosítana Brüsszel a tagállamoknak a forgalmi adó szabályozását illetően.
Helytálló volt az ÉVOSZ előrejelzése, hiszen a szervezet tavaly év végéig mintegy 2400 milliárd forint bevétellel számolt, a végleges pedig 2500 milliárd forint lett – reagált Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Központi Statisztikai Hivatal friss építőipari adataira. Az eredménynél az építők számára fontosabbnak tartja azonban azt, hogy az ágazat nemcsak megbirkózott a fizetőképes kereslet ugrásszerű növekedésével, hanem hónapról hónapra felül tudta múlni a teljesítményét az előző évben. Koji László biztos abban, hogy a trend az idén is folytatódik, tehát további folyamatos növekedéssel számol az ágazatban, bár hozzátette: jogosak a félelmek a saját erőforrás, a szakképzett munkaerő, a megfelelő technológia hiányát illetően.

Rámutatott: azok a vállalkozások fognak igazán erősödni, amelyek gondoskodnak saját erőforrásukról, azaz beruháznak gépekbe, megfelelő alkalmazotti létszámot tudnak felmutatni és gondoskodnak a szakképzésről.

Lapunk azon kérdésére, hogy mit lehet tudni az új építésű ingatlanok ötszázalékos forgalmi adójának sorsáról, amely az otthonteremtési kedvezményekkel együtt jelentősen befolyásolja a lakásépítési hajlandóságot az elkövetkező időszakban, Koji László úgy nyilatkozott, szerinte nem szűnik meg.

Emlékeztetőül, az építés áfája kiemelt téma volt a tavaly november végi első építőipari ágazati találkozón, amelyet követően az ÉVOSZ elnöke úgy fogalmazott lapunknak „a kormányzat, minden álhír ellenére nem zárkózott el attól, hogy év elején megvizsgáljuk, számításokkal alátámasszuk a kedvezmény további szükségességét”. Koji László most azt közölte, az építők elvégezték a szükséges számításokat, és benyújtották a kormánynak javaslatukat, amely a választás utánig kért türelmet az ágazattól.

Jó hírnek nevezte azt a fejleményt is, amely szerint Brüsszelben, ahol már a 2020 utáni pénzügyi időszak szabályozását készítik elő, a tervezetekben a mostaninál sokkal nagyobb szabadságot biztosítanának az uniós tagállamok részére abban, hogy a forgalmi adó szabályozását saját hatáskörükben állapítsák meg.

Ez szerinte egyben azt is jelenti, hogy lehetőség lesz az ötszázalékos építési áfa fenntartására. Szeretnék ugyanakkor elérni, hogy lakásfelújításra – amely nagyságrendjében, sürgősségében, értékében tízszer nagyobb feladat, mint az építés – szintén igényelhető legyen kedvezmény, akár áfa-visszatérítés formájában is.

Az ÉVOSZ elnöke korábban arról is beszélt lapunknak, hogy év elején elfogadhatják a szakma által összeállított építésgazdasági stratégiai tervet. Ezzel kapcsolatban most azt jelezte, a Nemzetgazdasági Minisztériummal túl vannak az egyeztetésen, elfogadására egyelőre várnak. A tervezet egyik legfontosabb elemét, az ágazat beruházási támogatását már előrehozta a kormány: január 21-én megjelent a három évre összesen húszmilliárd forintos, az idei évre nyolcmilliárdos keretösszegű kapacitásbővítést támogató pályázat.

Koji László jelezte, hogy az első kérelmek már be is érkeztek, az elbírálások pályázatonként várhatóan másfél–két hónapig tarthatnak. Korábban szintén szó volt róla, hogy az ÉVOSZ féléves és éves árprognózisokat készít, amelyek az építőipari termékek, anyagok árváltozásait jeleznék előre az ágazat szereplőinek. Az elnök most azt mondta, március végéig dolgozzák ki a rendszert.