Igazolás kell a repülők alkatrészeihez

Sokba kerül a darabok bevizsgálása

Lázin Miklós András – 2018.02.14. 01:17 –

Szenzációs hírnek tűnik, hogy Ukrajnában új gépekben landolnak a Pápa határában rozsdásodó MiG harci gépek ellopott alkatrészei, de amikor utánajártunk, kiderült, kétséges mindez. Egy repülőgép bármilyen berendezése ugyanis csak úgy szerelhető be máshová, ha arról hivatalos papír van.
„A repülőgép nem olyan, mint egy, a haverok által szervizelt autó vagy traktor, ott minden beszerelt alkatrészről hivatalos pecsétes papír kell, amelyet az üzemidő végéig kötelező raktározni” – mondta lapunknak Szabó Ákos repülési szakértő. Mint fogalmazott, a biztonság nem demokráciafüggő – vagyis azt még Észak-Korea sem engedné meg magának, hogy ismeretlen eredetű, nem bevizsgált kiegészítőket szereljen be a saját katonai repülőgépeibe. Természetesen Ukrajna sem kockáztathatja egyetlen repülőjének biztonságát sem.

Szabó Ákos annak kapcsán nyilatkozott, hogy egy felröppent hír szerint Ukrajnába viszik a Pápa közeli erdőben rozsdásodó MiG vadászokból kilopott alkatrészeket. A hivatkozott újságcikk úgy fogalmaz, hogy miután az ukrán MiG-ek orosz alkatrész-utánpótlása a két ország közötti konfliktus okán megszakadt, hazánkból pótolják feketén a hiányt, lévén a kiszuperált légi járművek több darabja is kompatibilis a modernebb változatokéval.

„A cikk számos kérdést felvet. Ezek közül az egyik az, hogy lehetséges-e roncsolásmentesen kiszerelni egy-egy valóban fontos alkatrészt egy vadászgépből – fogalmazott Szabó Ákos. – A műszerfallal még csak-csak elboldogul egy laikus, de például egy létfontosságú üzemanyagszelep kioperálása már nem hétköznapi munka. Mivel alig-alig őrzött gépekről van szó, csodálkoznék, ha minden érintetlenül maradna rajtuk, ám így inkább csak azt tudom elképzelni, hogy az alkatrészek gyűjtőkhöz kerülnek, mintsem az ukrán hadsereghez” – mondta.

Hozzátette, természetesen egy jól felszerelt laboratóriumban végzett előzetes és minden paraméterre kiterjedő vizsgálat után bármilyen ismeretlen eredetű alkatrészt be lehet szerelni bárhová, ám ez irreálisan drága módja az alkatrész-utánpótlásnak.