Dobogóközelben a magyar férfiváltó

Első olimpiai aranyérmét ünnepelhette az alpesi síző Marcel Hirscher – Samsal Dalibor és Kékesi Márton a középmezőnyben végzett kombinációban

Salánki Miklós – 2018.02.14. 00:59 –

Sikerült a bravúr: a magyar rövid pályás férfi gyorskorcsolyaváltó a világelső dél-koreai staféta mögött bejutott a döntőbe, ahol még a kanadai és a kínai csapat lesz az ellenfele. Liu Shaolin Sándor 1000 méteren az elődöntőbe kerülésért küzdhet.

gyorskorcsolyaváltó 20180214 A dél-koreaiak mögött Liu Shaoang a második helyen váltja testvérét, Liu Shaolin Sándort  a férfiváltók elődöntőjében (Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt)

Minden jó, ha jó a vége! – mondhatták a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók a téli olimpia negyedik napján, a kangnungi jégcsarnokban. Mert magyar szempontból nem kezdődött jól a versenynap, hiszen a női 500 méter negyeddöntőjében Keszler Andrea a hajrában elesett, csak harmadikként csúszott át a célvonalon. Jászapáti Petra futamában végig az utolsó helyen korcsolyázott, csak az utolsó kanyart követő kigyorsításban próbált előbbre kerülni, s bár centiken múlott, de ez nem sikerült neki. „Az is nagy dolog, hogy idáig eljutottam, de az persze picit bánt, hogy ilyen kevéssel, csupán egykorcsolyányi hosszal maradtam le a továbbjutásról – mondta az MTI-nek Jászapáti Petra.

Felemásan sikerült a férfi 1000 méter selejtezője, mert Liu Shaolin Sándor futamgyőztesként továbbjutott, testvérét, Liu Shaoangot viszont, egy szabálytalan előzési kísérlet miatt, kizárták. A szám negyed- és elődöntőjét, majd döntőjét szombaton rendezik.

Bátran versenyzett a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar váltó 5000 méteren. A táv második felében az élre állt, a dél-koreaiak a hajrában ritmust váltottak, s átvették a vezetést, de váltónk 6:34.866 perces országos csúccsal második lett, s bejutott a jövő csütörtöki négyes döntőbe. „Amiért jöttünk, azt elértük – mondta a negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor. – Amikor sikerült tapadni a hazaiakra, és megvolt a két bólya előny az amerikaiakkal szemben, akkor éreztem, hogy meglesz a finálé, mert mindenki magabiztosan versenyzett.” Liu Shaoang azt emelte ki, nagyon jót tett a lelkének, hogy a két elrontott egyéni szám után a váltóval sikerült javítania.

Végre az alpesi sízők is versenyezhettek, s a szél nem fújta el a papírformát, mert a jelenlegi legeredményesebb férfisíző, az osztrák Marcel Hirscher nyerte a kombinációt. A hatszoros világbajnok lesiklásban csak a 12. lett ugyan, de az erősségének számító műlesiklásban a legjobb idővel ledolgozta hátrányát, s nyert a francia Alexis Pinturault és Victor Muffat-Jeandet előtt. Hirschernek eddig egy olimpiai ezüstérme volt Szocsiból, amelyet műlesiklásban nyert. „El sem tudom hinni, hogy sikerült! – nyilatkozott. – Majd ha nyakamban lesz az aranyérem. Egész Ausztria ezt várta tőlem, mert hiába győztem világversenyeken, olimpiai bajnok eddig nem voltam. Döntő volt, hogy jól sikerült a lesiklás, a műlesiklásban pedig nem hibáztam.”

A 65 fős mezőnyben sokan kiestek, a két magyar induló közül Samsal Dalibor a 32., míg Kékesi Márton a 35. lett. „Az életemért küzdöttem. Hatalmasakat mentettem, nem egyszer, hanem legalább háromszor. Csoda, hogy pályán maradtam és nem estem ki. Persze, így értékes másodperceket vesztettem. Ha nem hibázok, akkor az eredeti célomnak megfelelően a harmincadik hely közelében lehettem volna” – értékelt Kékesi Márton.