A koreaiak is örültek Chloe Kim győzelmének

Négy nap után öt arannyal a németek az elsők az éremtáblázaton – Verhetetlenek a holland gyorskorcsolyázók

RR – 2018.02.14. 00:58 –

A németek már az ötödik aranyérmüknél tartanak, továbbra is tarolnak a holland gyorskorcsolyázók, Kanada még mindig a curling nagyhatalma. Egy amerikai olimpiai bajnokot ünnepeltek a dél-koreaiak.

„Nagyon sokat jelent nekem, hogy ott nyertem, ahonnan a szüleim származnak. Nagy nyomás volt rajtam, de büszke vagyok, hogy megcsináltam a szurkolók és a családom miatt is” – ezt mondta Chloe Kim, aki a női hódeszkások félcső számában győzött. A győztes az Egyesült Államok keleti partvidékén született, de mindkét szülője Dél-Koreából származik, s jól beszéli a koreai nyelvet. Nem csoda, hogy a rendező országban kicsit hazai versenyzőként fogadták, s mindenképpen úgy is ünnepelték. Már tizenöt évesen olyanokat csinált a levegőben, amilyenekre korábban egyetlen hölgy sem volt képes a sportág történetében, így aztán favoritként utazott Pjongcsangba. Élt az esélyével, óriási fölénnyel győzött. „Kicsit úgy érzem, mintha Amerikának és Koreának is nyertem volna” – mondta korára ritkán jellemző diplomáciai érzékkel, miközben édesanyja büszkén bólogatott mellette. Chloénak a nagymamája, két nagynénje és három unokatestvére Dél-Koreában él. Kétezer áprilisában született, a mostani az első olimpiája. Az amerikai csapat edzői szerint a tudása alapján akár már Szocsiban is érmes lehetett volna, ám még nem volt elég idős ahhoz, hogy versenyezzen. Nem bánja, szerinte akkor ez még túl stresszes lett volna a számára. Most mindenért kárpótolta magát.
eremtablazat
Továbbra is remekelnek a holland gyorskorcsolyázók, 1500 méteren Kjeld Nuis győzött Patrick Roest előtt. Fontos szám volt ez a számukra: bármilyen nagy is a dominanciájuk, ezen a távon a férfiaknál a legendás Ard Schenk 1972-es győzelme óta csupán másodszor szereztek aranyérmet. Női egyes szánkóban a német Natalie Geisenberger győzött, ezzel az első négyszeres olimpiai érmes női szánkós lett. Curlingben a kanadaiaké lett a vegyes páros, így folytatódott a sor, amióta újra olimpiai sportág a csúszókorong, minden eredményhirdetésnél volt kanadai.


Alpesi sí, férfi kombináció. Olimpiai bajnok: Marcel Hirscher (Ausztria), 2. Alexis Pinturault (Franciaország), 3. Victor Muffat-Jeandet (Franciaország), ...32. Samsal Dalibor, ...35. Kékesi Márton.
Curling vegyes páros. O. b.: Kanada (John Morris, Kaitlyn Lawes), 2. Svájc. 3. Orosz csapat.
Hódeszka, női félcső. O. b.: Chloe Kim (Amerikai Egyesült Államok), 2. Liu Csia-jü (Kína), 3. Arielle Gold (Amerikai Egyesült Államok).
Gyorskorcsolya, férfi 1500 méter. O. b.:  Kjeld Nuis (Hollandia), 2. Patrick Roest (Hollandia), 3. Kim Min Szok (Koreai Köztársaság), ...29. Nagy Konrád.
Rövid pályás gyorskorcsolya, nők, 500 méter. O. b.: Arianna Fontana (Olaszország), 2. Yara van Kerkhof (Hollandia), 3. Kim Boutin (Kanada), ...10. Keszler Andrea, ...13. Jászapáti Petra.
Sífutás, női sprint (1,25 km). O.b.: Stina Nilsson (Svédország), 2. Maiken Caspersen Falla (Norvégia), 3. Julija Belorukova (orosz). Férfi sprint (1,4 km). O. b.: Johannes Hösflot Kläbo (Norvégia), 2. Federico Pellegrino (Olaszország), 3. Alekszandr Bolsunov (orosz) 3:07.11, ...67. Kónya Ádám.
Szánkó, női egyes. O.b.: Natalie Geisenberger (Németország), 2. Dajana Eitberger (Németország), 3. Alex Gough (Kanada).


A szerdai program (magyar idő szerint)

Curling: férfi és női selejtezők 1 és 12 órától. Műkorcsolya: páros rövidprogram 2. Alpesi sí: női műlesiklás (Hozmann Szonja, Maróty Mariann) 2.15 és 5.45. Hódeszka: férfi félcső döntő 2.30. Jégkorong: nők, B csoport: Svédország–Svájc 4.10, Koreai Köztársaság–Japán 8.40. Férfiak, B csoport: Szlovákia–orosz csapat 13.10, Egyesült Államok–Szlovénia 13.10. Északi összetett: síugrás 7, 10 km-es sífutás 9.45. Gyorskorcsolya: női 1000 m 11. Sílövészet: női 15 km 12.05. Szánkó: férfi kettes, 1. futam 12.20, 2. futam 13.30.