Leleplezték az Obama-házaspár hivatalos portréit Washingtonban

A festmények elkészítésére felkért Kehinde Wiley és Amy Sherald voltak az első fekete bőrű művészek, akik ilyen megbízást kaptak a Smithsonian részéről

MH/MTI – 2018.02.13. 12:56 –

Bemutatták hétfőn Barack Obama és hitvese, Michelle Obama hivatalos portréit a washingtoni Smithsonian Intézet részeként működő National Portrait Galleryben.

A korábbi amerikai elnök a képek bemutatásakor köszönetet mondott a volt first ladyt megörökítő művésznek, amiért ilyen nagyszerűen sikerült megragadnia a felesége "dögösségét".

A festmények elkészítésére felkért Kehinde Wiley és Amy Sherald voltak az első fekete bőrű művészek, akik ilyen megbízást kaptak a Smithsonian részéről. A művek a National Portrait Gallery elnöki arcképcsarnokában kaptak helyet.

Wiley Obamát megörökítő portréján a korábbi amerikai elnök öltönyt visel és egy barna széken ül, a háttérben lévő zöld levelek és színes virágok ölelésében.

Sherald egy geometriai formákkal díszített hosszú ruhában ülve ábrázolja Michelle Obamát, aki egyik kezével az állát támasztja alá, a másikat a térdére fekteti.

"Köszönöm, hogy ilyen tökéletesen sikerült megragadni azt a kecsességet, szépséget, intelligenciát, bájt és dögösséget, ami mind benne van nőben, akit szeretek" - gratulált Obama Sheraldnak, hozzátéve, hogy Wiley-nek sajnos nem volt ekkora szerencséje a saját modelljével.

"Próbáltam tárgyalni a kevesebb ősz haj lehetőségéről, ám Kehinde művészi integritásába nem fért bele, hogy eleget tegyen a kérésemnek" - jegyezte meg Obama tréfásan, hozzátéve, hogy a kisebb fülek ötletének felvetése is kudarcba fulladt.

Michelle Obama elmondta, reméli, hogy a róla készült festmény hatással lesz azoknak a színes bőrű kislányoknak az életére, akik a jövőben ellátogatnak az intézménybe.

"Felnéznek és olyasvalaki képét fogják látni, aki úgy néz ki, mint ők, és ott lóg ennek a nagyszerű amerikai intézménynek a falán. Ismerem a hatást, amelyet egy ilyen élmény gyakorol az életükre, mert egykor én is egyike voltam ezeknek a lányoknak" - tette hozzá a korábbi first lady.

A National Portrait Gallery hagyománya, hogy hivatalos elnöki portrékat készíttet, George H.W. Bush idején kezdődött. A többi festményt ajándékként kapta az intézmény, aukciókon tett szert rájuk, vagy egyéb módokon került a gyűjteményébe.