A női rendezők hatékonyabban használják fel a filmes támogatásokat

Egy német kutatás szerint a női rendezőknek 13, a férfiaknak 41 euró támogatási pénzre van szükségük ahhoz, hogy egy nézőt becsalogassanak a moziba

MH/MTI – 2018.02.13. 11:15 –

A női rendezők sokkal hatékonyabban használják fel a filmes támogatásokat, mint a férfiak - mutatta ki a Rostocki Egyetem Médiakutató Intézete.

A főbb vonalaiban hétfőn ismertetett kutatás szerint a női rendezőknek átlagosan 13 euró támogatási pénzre van szükségük ahhoz, hogy egy nézőt becsalogassanak a mozikba, míg a férfi rendezők csak 41 eurónyi támogatásból tudnak moziba vonzani egy nézőt.

Elizabeth Prommer, az egyetem kutatója 117 olyan német mozifilm adatait vizsgálta, amelynek 2016-ban volt az ősbemutatója, és két német filmalap, a Filmförderungsanstalt (FFA) és Deutscher Filmförderfonds (DFFF) által folyósított támogatást vette figyelembe. 

A vizsgált filmek 22 százaléka származott női rendezőktől, akik az FFA által szétosztott pénz 20, és a DFFF támogatásainak 17 százalékát kapták.

A Rostocki Egyetem kutatója megvizsgálta a közpénzfelhasználás hatékonyságát azoknál a "művészi ambíciójú" filmeknél is, amelyek a szövetségi kormány kultúra- és médiaügyi megbízottjától kaptak pénzt.

A kutatás eredménye szerint a női rendezőknek ebben az esetben is csak 18 eurónyi támogatásra volt szükségük egy-egy mozijegy eladásához, míg férfi kollégáik 31 euró támogatási pénz elköltése árán tudtak becsalogatni egy-egy nézőt a filmjükre.

Hasonló hatékonyságkülönbséget tártak fel a női és a férfi producerek között is: míg a nők már 17 euró támogatásból nyertek egy-egy nézőt a filmjükre, a férfiaknak 42 euróból sikerült ugyanez.

A kutatás feltárta azt is, hogy minél több nő dolgozik egy filmes csapatban rendezőként, producerként vagy forgatókönyvíróként, később annál több nő látható a vásznon is.

A német filmekben a nők alulreprezentáltak, 30 év fölöttiek alig fordulnak elő. "Ha azonban a rendezés és a forgatókönyv is női kézben van, csaknem megduplázódik a nők száma a vásznon" - állapította meg Elizabeth Prommer.

A kutatás eredményeit részletesebben február 16-án a Berlini Filmfesztiválon ismertetik.