Politikai túlélők „lefetyelése”

Az LMP és a DK blogja is keményen ostorozza Karácsonyt és társait

Kacsoh Dániel – 2018.02.13. 04:07 –

Beolvasott a 2014-es, most az MSZP-vel szövetkező szakadárjainak az LMP a párthoz köthető blogon keresztül, mondván, Szabó Tímeáék hajbókolnak a szociknak.

Szabó Tímea, a P, vagyis a Párbeszéd legnagyobb túlélője alaposan körbelefetyelte a szocikat az MSZP szombati kongresszusán – számolt be az eseményről az LMP-hez köthető Reflektor nevű blog. Ismeretes, a Lehet Más a Politika pártot 2014 előtt hagyta ott Szabó Tímea és mások mellett Karácsony Gergely, azért, hogy a szocialistákkal és a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióval is összefogva bejuthassanak a parlamentbe. Legutóbb az LMP-s Sallai R. Benedek nevezte árulónak a kerületvezetést választó Karácsonyt, Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt pedig gócokban beteg pártnak egykori párttársai legújabb szövetségesét, azaz az MSZP-t.

Az említett, „Szabó Tímea a mandátumért mindent elárult, amiben hitt régen” címmel megjelent beszámoló alapján az LMP-ben kritikusan szemlélik az egykori szakadárok újabb manővereit. Idézik Szabó mostani felszólalását: „A szívemhez nőtt a csapat. Hallottam mindenfélét az MSZP-ről, hogy eljárt felette az idő, vagy árulók vannak benne. Ennél nagyobb tévedés a világon nincs!” A blog következtetése szerint a szocialisták iránt oly lelkes szónokot az újabb négy év biztos parlamenti képviselőséggel járó fizetés vonzhatja. Bár a közös listán nem szerepel befutó helyen, mivel Karácsony korábban közölte, csak választási győzelem esetén ülne át a parlamentbe a zuglói polgármesteri székből, így – ahogy azt Bajnai Gordon tette 2014 tavaszán – a voksolás után minden valószínűség szerint lemond majd a mandátumról, alighanem Szabó Tímea javára. Aki „nyilván ezért hajbókolt a szociknak”.

Az ugyanakkor korántsem újdonság, hogy az egyéni körzetekről az MSZP-vel megállapodó DK-hoz közeli Nyugati fény blog szerint Karácsony teljesen alkalmatlan a feladatára, ráadásul bármelyik pillanatban képes elárulni a szövetségesét.

Eközben az LMP-nek is van oka magyarázkodni. A Budai Hölgyek Köre megdöbbenve értesült arról, hogy lakóhelyük képviselői helyéért Ungár Péter indul a párt színeiben. Mint írták, a tavaly nyári botránya után, „amikor fiatal lányokat zaklatott, és annyira részeg volt, hogy azt sem tudta, hol van és mit beszél, abban bíztunk, hogy egy ilyen ember eltűnik a közéletből”.