Soros felveszi a kesztyűt

Mikroadományokkal csitítaná kritikusait a milliárdos alapítványa

Őry Mariann – 2018.02.13. 03:59 –

Még több pénz áramlik George Soros Brexit-ellenes kampányába, a Best for Britain közösségi finanszírozással akar visszavágni a kritikusoknak.

George Soros vasárnap a Mail on Sundayben megjelent véleménycikkében reagált a vádakra, amelyek szerint beleavatkozott a brit politikába a Best for Britain nevű, kilépést ellenző csoportnak juttatott 400 ezer fonttal. A milliárdos azt írta, tragikus hibának tartja a Brexitet, és a szigetország iránti szeretete miatt áldoz arra, hogy bent tartsa a briteket az Európai Unióban. A bírálatok szerint – amelyeket Soros mérgezőnek és személyeskedőnek titulált – két szempontból is visszás Soros tevékenysége. Egyrészt – ahogyan azt mások mellett pont a cikkét megjelentető The Sun is felemlegette tegnap – Soros spekulációi álltak az 1992-es fekete szerda mögött, így felmerül, hogy a font bedöntését is a britek iránti szeretet vezette-e. Másrészt pedig, ahogyan azt a Brexit-párti politikus, Nigel Farage kiemelte: a kilépés híveit mindeddig azzal támadták, hogy Moszkva pénzeli őket, miközben épp a másik tábornál bukkan fel bizonyíthatóan külföldi pénz.

A Soros-féle Nyílt Társadalomért Alapítvány (OSF) most azzal próbálja kihúzni az ellentábor méregfogát, hogy közösségi gyűjtéssel kísérel meg összeszedni újabb százezer fontot a kampányra. Soros a The Guardian brit lapnak azt mondta: boldogan felveszi a kesztyűt azokkal, akik le akarják járatni. A Best for Britain csoportot vezető Eloise Todd is arra utalt, a közösségileg összegyűjtött százezer font hivatott lecsendesíteni azokat, akik antidemokratikusnak tartják a Sorostól kapott négyszer akkora összeget.

A brit sajtó nagy része kritikusan reagált a kampánytámogatásról szóló hírre, amit múlt héten dobott be a köztudatba a The Daily Telegraph. Azonban maga a lap is kapott bírálatokat, Sorosról ugyanis azt írták, titkos tervet sző a Brexit visszafordítására, ez pedig egyes vélemények szerint burkolt antiszemitizmus.
Nigel Farage az amerikai Fox Newsnak azt nyilatkozta, az orosz összejátszás helyett inkább annak kellene utánajárnia a sajtónak, hogy milyen mértékű valójában az OSF politikai tevékenysége. A brit politikus szerint Soros „nem hisz a nemzetállami alapokon nyugvó demokráciában, ő ugyanis a nyitott határokat és a tömeges bevándorlást támogatja”.