„Amíg nincs egység, megoldás sem lesz”

Az IOM főigazgatója szerint az integrációs intézkedések bukását jelzi az is, hogy az utóbbi évek európai terrortámadásainak többségét migráns hátterű emberek követték el

Harle Szilvia – 2018.02.13. 02:57 –

Egységes migrációs politika hiányában csak rövid távú megoldást fog találni az Európai Unió a migrációs problémákra – vélekedett a Nemzetközi Migrációs Szervezet főigazgatója. William Lacy Swing az Euractivnak adott interjúban elmondta, az uniós kötelező kvóta nem működik.

MigránsokMigránsok az olasz partoknál. A Földközi-tengeren továbbra is súlyos a helyzet (Fotó: Reuters/Hani Amara)
Jelenleg Európában nem migrációs, hanem politikai vészhelyzetről lehet beszélni, mivel ha az Európai Uniónak lenne egy átfogó terve a probléma megoldására, az érkező migránsok számát tekintve kezelhető lenne a helyzet – mondta William Lacy Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója, akivel az Euractiv uniós ügyekkel foglalkozó portál közölt tegnap interjút.

A főigazgató szerint azonban az EU és az Európai Bizottság hiába próbál meg átfogó tervet kidolgozni, ha az unió 28 tagállama között nincs egység. Ameddig viszont nem jön létre egy ilyen terv, addig „hézagpótló intézkedéseket” fognak tenni az unióban, amely csak rövid időre jelent megoldást, hosszú távon viszont nem segíti a helyzetet – tette hozzá.

Swing úgy véli, hogy a tagállamok állampolgárai nem bíznak az unió vezetésében, mivel az nem tudja kezelni a migráció kérdését. A bizalom visszaszerzéséhez az EU-nak a főigazgató szerint hoznia kell egy mindenki által elfogadott, „átfogó, hosszú távra szóló, sokrétű menekültügyi politikát”, amelynek „találékonyabbnak” kell lennie, mint az eddigiek. Ez alatt azt érti, hogy másként kell kezelni azokat, akik például családegyesítés miatt vagy gazdasági bevándorlóként érkeznek Európába.

Arra a felvetésre, hogy a Törökország és az EU, valamint az Olaszország és Líbia közti paktumok hosszú távon nem fenntarthatók, Swing úgy reagált, ezekről mindenki azt gondolja, hogy működőképesek. Előbbi lezárta a migránsok balkáni útvonalát, utóbbi pedig javított a Földközi-tenger középső részén uralkodó helyzeten. Bár az érkezők száma csökkent a tengeri útvonalon, közel ugyanannyian vesznek oda az úton, mint az egyezmény előtt, és ez az igazi probléma – hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve: tavaly ötezren fulladtak a tengerbe, 2016-ban 3600 volt ez a szám, míg idén ez idáig több mint ezer ember vesztette életét ezen az útvonalon.

A kötelező kvóta Swing szerint nem működik. A százhatvanezerből mindössze 50-60 ezer embert sikerült eddig áthelyezni, mivel az uniós tagállamok nem teljesítik a rájuk kiszabott kvótát – mondta. Emellett Európában megosztottság uralkodik az országok között, egyesek kezelni akarják a migrációs problémát, míg mások falak és kapuk építésével akarják elkerülni azt – véli a főigazgató, aki szerint Európa érdeke is a bevándorlás, hiszen segítheti a kontinens gazdasági növekedését.

Az IOM főigazgatója szerint az oktatás és a nyilvánosság bevonásával létre kell hozni egy programot, amely által segítik megértetni az emberekkel, miért érkeznek migránsok Európába, és egyben az integrációs programokat is felvázolnák. Utóbbi ugyanis Swing szerint az egész világon, így az Egyesült Államokban és Európában is kudarcot vallott. Ennek egyik jele, hogy az elmúlt évek európai terrortámadásai-nak többségét bevándorló hátterű, de már a kontinensen született emberek vitték véghez – tette hozzá.