Nemzeti ügy a demográfiai mutatók helyreállítása

Hazánk jó példával szeretne hozzájárulni Európa sikeréhez Orbán Viktor kormányfő szerint

Jobbágyi Zsófia – 2018.02.13. 02:24 –

A családi pótlék folyósítását iskolalátogatáshoz kötötték, ezért már hatvankét százalékkal csökkent az ötvennél több igazolatlan órával rendelkezők száma. A 2010 óta bevezetett családbarát intézkedések egyike a babakötvény is: mára kilencvenháromezer gyermek számára vezet a Magyar Államkincstár Start-számlát.

csaladCél, hogy 2030-ra 2,1-re emelkedjen a születési ráta (képünk illusztráció) (Fotó: MH)
A jövő év, 2018 a családok éve lesz – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök először tavaly májusban, a Családok Budapesti Világtalálkozóján. A kormányfő bejelentését azzal vezette fel, hogy az európai népesedési fordulathoz szükséges szellemi muníció, tudás már rendelkezésre áll, „ma Európában inkább a jó példa, a jó és bátor kormányzati gyakorlat hiányzik”, és Magyarország ilyet mutatva szeretne hozzájárulni Európa sikeréhez. Hosszú távú célként fogalmazta meg, hogy 2030-ra 2,1 százalékra kell emelni itthon a születési rátát. Így a természetes reprodukció helyreállítása nem egy a nemzeti ügyek közül, hanem „a nemzeti ügy”, sőt – folytatta –, nem egy európai ügy, hanem „ez az európai ügy”.

Akkori bejelentésének megfelelően ettől az évtől tovább emelkedik a kétgyermekes családoknak járó adókedvezmény, tehát az idén már harmincötezer forintot, 2019-től pedig negyvenezret tudnak a két gyermeket nevelő családok adójukból havonta megspórolni. Szintén 2018-tól él a lakáshitelekkel kapcsolatos kedvezmény, vagyis harmadik vagy további gyermekek születése esetén egy-egy millió forintot elengednek a családok tartozásából. A kormány intézkedései a diákhiteltartozásokat is érintették, január 1-je után ugyanis aki éppen babát vár, annak a harmadik hónaptól három évre felfüggesztik törlesztési kötelezettségét, a második gyermek születése esetén a tartozás felét elengedik, a harmadiknál pedig a teljes adósságát kiegyenlíti az állam az édesanyának.

Ami az eddigi intézkedéseket illeti, a kormány családbarát politikája folyamatosan érvényesül.
A 2011-ben bevezetett családi kedvezmény havonta egy gyermek esetén tízezer, két gyermeknél pedig ettől az évtől 17,5 ezer, jövőre pedig húszezer forintra emelkedik. Három vagy több gyermek esetén harmincháromezer forinttal csökken a fizetendő adó összege, gyermekenként. Ehhez tartozik, hogy 2016-tól a kétgyermekeseknek járó kedvezmény 2019-ig bezárólag, fokozatosan megduplázódik, elérve a két gyermek utáni összesen negyvenezer forintot.

Az egyik legfontosabb intézkedés volt, hogy 2010-től újra a gyermek harmadik életévének betöltéséig jár a gyes, így átlagosan nettó 308 ezer forintot adott vissza a kormány az érintett, közel hetvenezer családnak. Szintén ettől az évtől iskolalátogatáshoz kötötték a családi pótlékot: a 2009/2010-es tanévhez képest a 2015/2016-os tanévre jelentősen, hatvankét százalékkal csökkent az ötvennél több igazolatlan órával rendelkező tanulók aránya. Ehhez kapcsolódik, hogy 2015 óta a rendszeres óvodába járás is feltétele a folyósításnak. Folyamatos a bölcsődei férőhelybővítés is: az intézmények kapacitása 2010–2016 között harminc százalékkal nőtt. Cél, hogy a férőhelyek száma 2020-ra hatvanezerre növekedjen.

Újdonság a 2013-ban indított babakötvény, amelynek lényege, hogy az újszülöttnek a Magyar Államkincstárnál megnyitott Start-értékpapírszámlán felhalmozott összegeket tizenkilenc éves futamidejű állampapírba fektetik. A bevezetés óta a Start-számlák száma négy és félszeresére nőtt, 93 gyermek számára vezetnek ilyet.


A gyed extrával gyes és gyed mellett is munkába állhatnak az anyák
„Jólesett visszatérni a felnőttek közé”

Vitéz Anita

A kormány 2014-ben vezette be a gyed extrát, amely lehetővé tette, hogy a szülő gyed és gyes folyósítása mellett is munkába állhasson, míg korábban a gyed mellett egyáltalán nem, a gyes mellett pedig csak részmunkaidőben lehetett dolgozni a kisgyermeket nevelőknek.

Az intézkedés 2016-ban hatvankilencezer szülőt segített. A gyakorlati tapasztalatokról Tengyer Minea, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének XVI. kerületi elnöke elmondta, harmadik gyermeke egyéves volt, amikor visszament dolgozni, és jól jött a plusz bevétel. Olyan volt, mintha a gyed összegét duplázták volna meg, miközben jólesett visszatérni a felnőttek világába – mondta.

A részmunkaidő előnyeit abban látja, hogy a szülő el tudja vinni és haza tudja hozni a gyermekét az óvodából anélkül, hogy lelkifurdalása lenne, amiért az ő gyermeke megy be legkorábban, és jön el legkésőbb. Reggelente előbb a két iskolást, majd az óvodást vittem el, aztán délután fél négykor indultam a begyűjtő körre – mondta. Az igazi változást az hozta el, hogy heti négy napban távmunkában dolgozhatott, „így a munka is hatékonyabbá vált, hétvégén pedig végre minőségi időt tölthettem a családommal.”
Szintén ennek érdekében vezette be a kormány 2011-ben a Nők 40+ programot is, amely lehetővé tette, hogy a nők negyven év jogosultsági idő után, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt igényelhessék a nyugdíjazást.


A legnagyobb segítség, hogy kiszámítható a támogatási rendszer
Számít a nagycsaládosok véleménye

Pálfy Dániel Ábel

Számos javaslatot tesz a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) a kormány stratégiai partnereként, amelyek közül az elmúlt években több is megvalósult intézkedések formájában.

Állásfoglalásuk szerint a családok számára a legnagyobb segítséget a családtámogatási rendszer kiszámíthatósága és sokszínűsége jelenti, amelynek köszönhetően Magyarország családbarát ország, ahol minden gyermeket nevelő a helyzetének megfelelő és általa választott segítségben részesül. A családszervezet lapunknak a lakáscélú „szocpol” és „félszocpol” feltételeinek enyhítését, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) használt lakás vásárlására történő kiterjesztését nevezte a legfontosabb megvalósult céljuknak.

A 2015-ben bevezetett csok új és használt lakóingatlan vásárlásához, valamint építéséhez vagy bővítéséhez is igényelhető állami támogatást kínál a családoknak, amelynek összege három vagy több gyermek esetén tízmillió forint, s ehhez ugyanekkora összegű kedvezményes hitel vehető fel pluszban. A NOE munkája a rezsicsökkentés bevezetéséhez is hozzájárulhatott: a szervezet felmérése mutatta ki, hogy a családok jövedelmük hetven százalékát költik rezsire.

Lapunk megtudta, hogy a NOE egyik korábbi kezdeményezéseként, azoknak a munkáltatóknak, akik kisgyermekeseket alkalmaznak, vezessék be a foglalkoztatói járulékkedvezményt.Kiterjesztett lombikfinanszírozás

Ettől az évtől bővül a lombikkezelések finanszírozása. Ennek értelmében, ha egy édesanya esetében öt teljes, az embrió beültetésével végződő beavatkozás eredményeként legalább egy gyermek élve születik, a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy teljes, IVF-beavatkozás vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap terhére. Az államilag finanszírozott kezeléseket egy édesanya reprodukciós kora felső határának eléréséig, legfeljebb negyvenötödik életéve betöltéséig kezdheti meg. Ettől az évtől nőtt az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása is: állami beavatkozások esetén hetven százalékról kilencvenre emelkedett, míg a magánellátók egységesen ötvenöt százalékos támogatással írhatnak föl lombikeljárások során alkalmazott gyógyszereket. Az intézkedés célja az volt, hogy javuljon az eljárások átláthatósága, a hozzáférés, és hogy olyan szabályozást alakítsanak ki, amely a lehető legtöbb párnak megadja a gyermekvállalás lehetőségét.


2018-tól hatályos kedvezmények:

– a kétgyermekes családoknak járó családi adókedvezmény emelkedése az idén harmincötezer, 2019-től pedig negyvenezer forintra
– egy-egy millió forintot elengednek a lakáshitel-tartozásokból harmadik és további gyerekek születése esetén
– egy évvel tovább, két évig jár az érintetteknek a „diplomás gyed”, amelynek összegét is növelték
– a harmadik hónaptól három évre felfüggesztik a diákhitelét annak, aki gyermekével várandós, a második gyermek megszületése után a tartozás felét elengedik, míg a harmadik gyermek születésénél a teljes hitel megfizetése alól mentesül az édesanya
– szintén a diákhitelt érinti, hogy a Diákhitel2 októbertől kamatmentes lesz, továbbá 2018-tól az idegen nyelvű képzések térítési díjának megfizetésére is fel lehet használni
– elindult a Köldökzsinór-program, amely az anyasági támogatás és a fiatalok életkezdési támogatásának kiterjesztése a nem Magyarország területén született magyar gyermekekre is
– egyszerűbb lesz a csok igénylése: a hatósági eljárások után nem kell illetéket fizetni 2018-tól, továbbá az eddig kötelezően bemutatni rendelt tulajdoni lap másolatát a hitelintézet is díjmentesen lekérheti az ügyfél részére
– a 2018. január 1-től számított első sikeres közép- vagy felsőfokú nyelvvizsga megtérítése a harmincötödik életévüket még be nem töltött fiataloknak
– harmadára csökkennek a nagycsaládosok kamattámogatott kölcsönéhez kapcsolódó közjegyzői díjak, s ez több tízezer forintos megtakarítást jelent
– a D2-es autópálya-matrica díja felére csökken már három gyermek után.


Tématámogatás. Készült a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. megbízásából