Fél évezredes hagyomány a titok

Gyorskorcsolya. Holland csúcstartó lett az ötszörös bajnok Ireen Wüst

RR – 2018.02.13. 01:32 –

Ireen Wüst minden versenyszáma után átad egy rekordot a múltnak. Vagy kettőt. A hollandok remek gyorskorcsolyázónője győzött az 1500 méteres távon, s ezzel az első holland sportoló lett, aki ötszörös olimpiai bajnoknak mondhatja magát.

Ugyancsak elsőként érte el Ireen Wüst érmei számával a tízes határt. De tíz olimpiai érme rekord valamennyi nemzetbeli gyorskorcsolyázónő között, immár megelőzi a kilencig jutott, egyébként Pjongcsangban is versenyző Claudia Pechsteint.

Wüst érthetően boldog volt a sikere után, az első számában „csak” ezüstérmet szerzett Dél-Koreában, most eggyel előbbre lépett. „Szinte hihetetlen, hogy tizenkét évvel az első olimpiai aranyérmem után ismét nyerni tudtam. Három éve kezdtünk a mostani csapatommal dolgozni, méghozzá egyetlen célért. Azért, hogy újra olimpiai bajnok legyek. Sikerült!”

Továbbra is elképesztő a hollandok fölénye gyorskorcsolyában, három számban három aranyérmet nyertek, a kilenc éremből hatot elvittek. Az AIPS, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség felkérésére Jacob de Groot holland újságíró próbálta megfejteni a titkot. Szerinte ez egyszerűen része az ottani kultúrának, ha az ember megnézi a régi nagy németalföldi mesterek festményeit, azokon is gyakran látható korcsolyázó figura. A gyorskorcsolyázásnak ötszáz éves hagyománya van Hollandiában. Emellett egyszerűen a rengeteg csatornán, amikor azok befagynak, a leggyorsabb és legpraktikusabb közlekedési mód a korcsolyázás. Ahogy másutt megtanulnak járni és úszni, úgy a hollandok korcsolyázni. Thijs Zonneveld, az AD Sportwereld újságírója ugyanebben a cikkben azt is kiemelte, náluk óriási a konkurencia. Nagyon erős klubokban, kiváló versenyzők vetélkednek egymással. Mi értjük ezt, olyanok a hollandok gyorskorcsolyázásban, mint a magyar hölgyek a kajakban.