Orbán Viktor: Írjuk alá a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést!

A kormányfő a Minority Safe Pack támogatására buzdít+VIDEÓ

MH – 2018.02.12. 23:10 –

Orbán Viktor kormányfő arra kér mindenkit, írja alá a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést. A miniszterelnök egy videót posztolt Facebook oldalán, amelyben aláírásra buzdít, mondván, hogy így megvédhetjük a határon túl élő magyarok érdekeit.

„Ez egy fontos dolog. Arra kérem Önöket, hogy álljunk ki közösen a határon túli magyarok jogai mellett, és írjuk alá a kisebbségvédelmi kezdeményezést, amellyel megvédhetjük a határon túli magyarok jogait" - hangsúlyozza a videóban Orbán Viktor.

A kezdeményezést itt lehet aláírni.

A Minority Safe Pack kezdeményezés célja, hogy az EU javítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét, és erősítse az unió kulturális és nyelvi sokszínűségét.

A kezdeményezők arra kérik az EU-t, hogy fogadjon el jogi aktusokat e célok megvalósítása érdekében. A szakpolitikai intézkedések, amelyeket a kezdeményezők szorgalmaznak, a regionális és kisebbségi nyelveket, az oktatást és a kultúrát, a regionális politikát, az egyenlőséget, az audiovizuális és egyéb médiatartalmakat, illetve a regionális (állami) támogatásokat ölelné fel.

Ahhoz, hogy a kezdeményezésből jogi aktusok szülessenek, legalább egymillió aláírás kell. Eddig 282 ezren írták alá.Amennyiben április 3-ig Európa legalább 7 országából összegyűlik összesen egymillió aláírás, az Európai Bizottságnak foglalkoznia kell a kérdéssel.

A Minority Safe Pack  kezdeményezést még 2011-ben indította az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség,  a Dél-Tiroli Néppárt és az Európai Nemzetek Ifjúsága. Akkor össze is gyűlt az egymillió aláírás, azonban  az Európai Bizottság elutasította, hogy foglalkozzon vele.

Ezt a kezdeményezők megtámadták az uniós bíróságokon és 2017. február 3-i ítéletében a törvényszék megsemmisítette a korábbi határozatot, majd az Európai Bizottság 2017. március 29-én kedvező döntést hozott az európai polgári kezdeményezés részleges bejegyzéséről.