Harminc százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye 2017-ben

Varga Mihály: Kimagasló eredményt ért el az ágazat

MH/MTI – 2018.02.12. 09:39 –

2017-ben az építőipari termelés 29,6 százalékkal haladta meg 2016. évi alacsony bázist, amikor 18,8 százalékkal visszaesett az előző évihez képest. Tavaly decemberben az építőipari termelés volumene 35,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a novemberi 30,9 százalékos növekedés után - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tavalyi évben az épületek építése 27,0, az egyéb építményeké 34,8 százalékkal emelkedett 2017-ben, míg az előző évben 3,7, illetve 33,0 százalékos volt a visszaesés.

NGM: több tényező befolyásolja az építőipar növekedését
Az építőipar dinamikus növekedését egyszerre több tényező is befolyásolja - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán, a KSH adatait kommentálva.
Pomázi Gyula kiemelte, hogy a bővülésben fontos szerepe van a családi otthonteremtési kedvezménynek (csok), az új építésű lakásokhoz kapcsolódó általános forgalmi adó (áfa) 5 százalékos értékének, valamint a bizalmi index javulásának is. Utóbbi összefügg az általános gazdasági helyzettel, és ezen keresztül jelentősen rányomja a bélyegét az egész ágazatra, illetve a mögötte húzódó építőanyag iparra is - tette hozzá.
Megjegyezte, hogy elindultak azok a beruházások is, amelyek az elmúlt 2-3 évben a kis- és középvállalkozásoknál, nagyvállalatoknál elmaradtak. A kapacitásbővítő beruházásoknál sok olyan jellegű építmény és építményhez kapcsolódó egyéb más építőipari munkákat kívánó fejlesztést valósítanak meg, amely jelentősen dinamizálta az építőanyag piacot.

Decemberben az előző havihoz mérten 3,9 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés. 

Az épületek építésének volumene 28,9, az egyéb építményeké 45,3 százalékkal nőtt 2016 decemberéhez viszonyítva. A magasépítés teljesítményének emelkedése az ipari épületek mellett lakóépületek, kulturális, oktatási épületek építésének eredménye volt a múlt év utolsó hónapjában. Az egyéb építmények terén - az alacsony bázis mellett - gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák következtében nőtt a termelés.

A decemberben megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 124,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 170,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egyéb építmények körében több nagyértékű szerződést kötöttek útépítésekre, vasútfejlesztésre és közműépítésekre. A szerződések teljes állománya december végén 129,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 16,0, az egyéb építményeké 184,5 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel ezelőtt.

A tavalyi negyedik negyedévben az építőipar termelői árai 6,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 9,8, az egyéb építmények építése terén 4,1, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 6,9 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához mérten.

Az előző negyedévinél 1,6 százalékkal voltak magasabbak az építőipar árai.

Varga Mihály: Kimagasló teljesítményt ért el az építőipar 2017-ben
Korábban soha nem látott mértékben, 29,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés tavaly Magyarországon, ennek köszönhetően az ágazat akár 0,9 százalékponttal is hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez - mondta hétfőn Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint.
Kiemelte, hogy a növekedést a kormány lakáspiacot támogató intézkedései: az otthonteremtési program és a lakásáfa csökkentése is nagymértékben segítette. Megjegyezte, hogy 2010 átlagához képest 26,9 százalékkal nőtt az építőipar termelése, amellyel Magyarország az első helyen szerepel a régiós országok között.
Az ágazat további növekedését vetíti előre szavai szerint, hogy a szerződések értéke december végén 129,5 százalékkal haladta meg az előző év végit, a lakásépítési engedélyek száma 32,7 százalékkal, és az épített lakásoké pedig 51,5 százalékkal bővült 2017 első háromnegyed évében. 
A miniszter szerint a kedvező gazdasági környezetnek és az ágazatot támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az építőipar a növekedés egyik húzóágazata lehet a következő időszakban, amiből a magyar építőipari vállalkozások hosszú távon is profitálhatnak.

Elemzők: Az év második felétől lefékeződhet az ágazat lendülete

A lakásépítési  kedvezményes áfakulcs megszűnése miatt az építőipar lendületének fékeződését vetítik előre az ingatlanpiaci elemzők az építőipar tavalyi teljesítményéről kiadott KSH-jelentést kommentálva. A bankok makrogazdasági elemzői viszont továbbra is a szakemberhiányban, illetve az immár magas bázisban látják a várható lassulás okát.

Mester Nándor, az Otthontérkép csoport vezető elemzője a rendelésállomány jelentős, mintegy 30-35 százalékos visszaesésére számít az év második felétől, amiatt, hogy egyre közelebb az új lakásokra érvényes kedvezményes áfa-kulcs időszakának vége, és az ingatlanfejlesztők zöme nem fog új beruházást indítani a kényszerű, durva áremelés miatt. 2020-tól nem lesz, aki kifizesse az ismét 27 százalékos áfával drágított lakásokat ezért a fejlesztők többsége nem ad megrendelést a kivitelezőknek. Az így előállt helyzet a kisebb építőipari cégeket a feketemunka felé tolja, illetve bezárásukat felgyorsíthatja.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy tavaly hónapról hónapra látványos növekedést mutatott az építőipar, így nem meglepő a jelentős bővülésről tanúskodó éves adat. A részletes adatokból kiderül, hogy a nagy kereslet hatására a fejlesztők jelentős  építőipari kapacitást építettek ki az elmúlt években. A foglalkoztatottak száma tízéves rekordot ért el, a tavalyi harmadik negyedévben az építőiparban foglalkoztatottak száma meghaladta a 300 ezres határt, amire legutóbb  2008-ban volt példa. Bár a foglalkoztattak száma évtizedes csúcson van, az ágazatban továbbra is komoly gondot jelent a munkaerőhiány. "Ha  lenne elég szakember, akkor az építőipar még jelentősebb növekedésre lehetne képes" - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Tatár Tibor, a Futureal Development Holding vezetője szerint  az újlakás-piac és az irodapiac idei alakulása egyaránt fékezőleg hathat a kivitelezési árakra. Ennek oka az 5 százalékos lakásáfa jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, és  ezzel összefüggésben a fejlesztők projektindítási kedvének megcsappanása lehet. A kisebb, kevésbé tőkeerős irodaház-építők között is sokan kerültek nehéz helyzetbe: számos projekt már most óriási késésben van, több bejelentett fejlesztés pedig még el sem indult  - állapította meg a szakember. Hozzátette, a kisebb projektek megvalósítása azért egyre bizonytalanabb, mert az amúgy is komoly létszámhiánnyal küzdő kivitelezői oldal az állami beruházásokat, valamint a tőkeerős fejlesztők nagyobb iroda- és lakóingatlan-projektjeit részesítik előnyben.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint várható volt az építőipari termelés tavalyi jelentős növekedése, ami egyrészt az alacsony bázisnak, másrészt a felfutó uniós pénzeken alapuló projekteknek, valamint a lakásépítéseknek köszönhető. Szerinte az építőipar lendületben maradhat az idén is, mivel a rendelésállomány jelentős. Nem minden megrendelésből és tervből lesz azonban tényleges építkezés, különösen azért, mert az építőipar kapacitáshiánnyal, ezen belül szakemberhiánnyal küzd. Emiatt a kereslet alapján várható növekedésnél kisebb mértékű bővülésre lesz képes az ágazat. 2018-ban összességében a tavalyinál lassabb, de így is 10 százalék feletti növekedésre van kilátás.

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a szerződésállomány alapján további növekedés várható, mivel a kereslet továbbra is kiemelkedő mind a lakóingatlanok, mind pedig az irodafejlesztések iránt. A lakóingatlan fejlesztéseket a jelentősen megugró piaci kereslet mellett a csok illetve az újlakás áfa 2019 végéig fennálló 5 százalékos szintje is hajtja, állapította meg a Takarékbank elemzője és megjegyezte, hogy a lendület fenntartásához szükség lenne a kedvezmény időbeni meghosszabbítására. Mivel a gazdaság egészét tekintve az egyik legnagyobb addicionális és multiplikációs hatásokkal rendelkező szektorról van szó, így a költségvetési többletbevétel már rövidtávon is meghaladja a kieső áfa mértékét tette hozzá.

Az iparágban foglalkoztatottak száma alig marad el a válság előttitől, a gépesítés foka viszont jóval magasabb az építőiparban, mint tíz éve. A szerződésállományokból és a megrendelésekből következően viszont van még tere a bővülésnek, amit a vállalkozások a létszámbővülés alapján láthatóan meg is tudnak tenni a hazai munkaerőpiacról illetve a piaci információk szerint külföldről egyre nagyobb létszámban hazatérő  szakemberekből - fejtette ki Horváth András.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója kommentárjában az ipari és raktárépületek, sportlétesítmények és oktatási épületek kivitelezésének fontosságára hívta fel a figyelmet és hangsúlyozta, hogy e terület növekedése 2018-ban is meghatározó lesz. Tavaly a magasépítés teljesítményének emelkedése és az ipari épületek mellett a kulturális, oktatási épületek építésének növekedése is meghatározó volt - tette hozzá. Kitért arra is, hogy a többi iparágat is jóval meghaladó cégalapítási adat is mutatja, hogy a magasépítés szárnyal, de a beruházóknak figyelniük kell arra, hogy valós szakmai háttérrel rendelkező kivitelezőket válasszanak.